V galerii DOX začíná výstava Rudolf Steiner a současné umění

Zdroj
Hana Zimmermannová
Vložil
ČTK
15.06.2011 22:00
Praha

Rudolf Steiner

Praha - Léto v galerii DOX bude patřit zejména výstavě spiritualistických děl současných umělců, kteří čerpali z tezí rakouského filozofa Rudolfa Steinera. Unikátní projekt návštěvníkům představí tvorbu v Česku téměř neznámých autorů i unikátní díla Karla Malicha či Tonyho Cregga.

    Výstava propojuje Steinerův filozofický koncept s tvorbou jeho následovníků i současných umělců, kteří se jím nechali volně inspirovat. Instalace jsou umístěny v přízemí i horní patře holešovického Centra pro současné umění.
    "Expozice je pomyslně rozdělena na dvě části - historickou a současnou. V patře tak návštěvníci najdou zejména Steinerovy kresby nebo bližší informace o jeho učení," uvedl výstavu umělecký ředitel centra DOX Jaroslav Anděl. Celé přízemí pak patří dílům zahraničních i tuzemských autorů, kteří se nechali Steinerovou filozofií o propojení přírody, vědy a umění inspirovat.
    "V hlavních prostorách galerie představujeme obrazy, plastiky, kresby a další instalace například od Tonyho Clegga, Maria Merze nebo Helmuta Federleho," doplnil Anděl s tím, že českou tvorbu zastupuje především výtvarník Karel Malich. Jeho dílo představuje hned několik obrazů a také působivá závěsná plastika z drátů.
    "V přízemí je vlastně několik téměř samostatných výstav jednotlivých autorů z celkem sedmi zemí. Nejde přímo o zobrazení důsledků Steinerova vlivu, ale spíše o novou interpretaci jeho myšlenek," dodal Anděl. V prostorách galerie se tak vyjímá například několikametrová plastická malba s ostny, barevné světelné instalace nebo skulptura nazvaná Dech od výtvarníka Guiseppe Penoneho, na které je otisk autorova těla, včetně jazyka.
    Na konceptu výstavy se kromě Centra současného umění a kurátora Holgera Broekera podílelo také Kunstmuseum Wolfsburg ve spolupráci s Kunstmuseem Stuttgart. Díla, inspirovaná teoriemi o dosažení souladu, jednoty a harmonie v umění, životě nebo i pohybu, budou v galerii DOX vystavena až do 12. září.
    Rudolf Steiner (1861 až 1925) je považován za jednoho z nejkontroverznějších myslitelů 20. století. Tento filozof, architekt a sociolog je zakladatelem antroposofie, která v sobě spojuje poznatky moderní vědy s duchovními otázkami. Steiner svým učením zasáhl do několika oborů, včetně filozofie, medicíny nebo také pedagogiky, jeho myšlenky se staly podnětem k založení sítě waldorfských škol.
0 komentářů
přidat komentář

Související články