Menším obcím chybějí nájemní a sociální byty

Vložil
ČTK
08.06.2011 21:05
Praha

Bytový dům se sociálními byty v Barceloně
Praha - Menší české obce a města do 20.000 obyvatel mají nedostatek obecních bytů k pronájmu, stejně jako startovacích bytů pro mladé či sociálních bytů. Nová bytová výstavba je přitom ale pro radnice bez pomoci státu nepředstavitelná. Výsledky svého průzkumu dnes ČTK poskytl Státní fond rozvoje bydlení (SFRB).
     "Celkem 74 procent obcí by na takovou výstavbu požadovalo státní dotace, 36 procent příspěvek na bydlení a 32 procent nízkoúročený úvěr," uvedl fond. Samosprávám je ale zároveň jasné, že získat dotaci na výstavbu je poměrně obtížné.
     Výstavbu nájemního bydlení za vlastní peníze plánuje pouze desetina z obcí, které se zapojily do průzkumu. Většinou ale budou byty k pronájmu stavět jen větší města.
     Problémem je podle SFRB také struktura obecních nájemních bytů. Nejvíce scházejí malé byty do 40 metrů čtverečních, naopak bytů o 90 čtverečních metrech a větších mají radnice přebytek.
     Obce mají i nedostatek domů s pečo- vatelskou službou pro seniory. Zatímco obce do tisíce obyvatel potřebují dům s pečovatelskou službou ve třetině případů, města nad 100.000 obyvatel obyvatel je potřebují všechna.
     Průzkum zahrnul obce a města, ve kterých žije 3,5 milionu lidí, což je 34 procent z celkového počtu obyvatel České republiky. Zjištění se stala podkladem pro návrh nové koncepce státní bytové politiky, která je nyní v  meziresortním připomínkovém řízení.
0 komentářů
přidat komentář