Prioritami NG bude vyrovnaný rozpočet a návštěvnost

Zdroj
Hana Zimmermannová
Vložil
ČTK
07.06.2011 15:40
Praha

Praha - Národní galerie (NG) se v příštích letech zaměří na vyrovnaný rozpočet a zvýšení návštěvnosti. Velké mezinárodní výstavy, které pořádá například vídeňská Albertina, NG hostit zatím nebude, a to kvůli nízkému počtu návštěvníků a příliš vysokým finančním nákladům. Novinářům to na dnešní první tiskové konferenci v úřadě řekl nový ředitel NG Vladimír Rösel.
     Nástupce Milana Knížáka čelil i otázkám týkajícím se jeho zvolení do úřadu, které kritizuje část umělecké obce především kvůli tomu, že má ekonomické vzdělání. "Výběrové řízení mi nepřísluší komentovat. Jsem přesvědčen, že instituci prospěji svými zkušenostmi z mnoha různých oborů," uvedl Rösel. V  prostorách Anežského kláštera také přislíbil, že se instituce v budoucnu zaměří více na moderní a současné umění.
Vyloučeny nejsou podle něho ani případné návrhy legislativních změny. "Zvažuji, že by NG změnila svůj statut pomocí určité stínové správní rady, která by převzala část odpovědnosti," doplnil Rösel.
     Tiskové konference se zúčastnil jeden z nejbližších spolupracovníků ředitele - nový náměstek pro sbírkovou činnost Vít Vlnas, který dosud stál v čele Sbírek starého umění NG. Jeho úkolem bude sestavování výstavního plánu a koordinace sbírek. "Zatím je vše ve fázi příprav, ale dá se říci, že to, co funguje, bude zachováno, a co ne, tak to změníme," řekl Vlnas. Dodal, že počítá také s větší podporou vědeckovýzkumných projektů NG. Do jaké míry, ale zatím sdělit odmítl.
     Detaily koncepce dalšího směřování NG se tak zřejmě objeví až v komplexní strategii úřadu, která by měla být dokončena v  horizontu několika měsíců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články