V Havlíčkově Brodě bude možná zbourán panelák blízko centra

Vložil
ČTK
31.05.2011 18:05
Havlíčkův Brod

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě bude možná zbourán čtyřpodlažní panelový dům v těsném sousedství historického centra. Bytový dům nedaleko památného Havlíčkova domu kazí pohled na starou zástavbu. Záměr na jeho demolici je součástí plánované revitalizace Smetanova náměstí, které bylo poničeno panelovou výstavbou. Pokud se podaří sehnat jiné bydlení pro nájemníky, připadá demolice domu v úvahu už v příštím roce, řekl dnes novinářům radní Libor Honzárek (TOP 09).
     V domě, který patří městu, je 18 bytů. Část z nich je prázdná. "Tento panelový dům byl předmětem četné kritiky téměř všech odborných studií, které byly vypracovány ke Smetanově náměstí," zdůvodnil návrh Honzárek. Zbourání domu podle něj doporučila komise, která se obnovou Smetanova náměstí zabývá dva roky. Zastupitelstvo by mělo tento bod projednat v polovině června. Demolice by podle odhadu radního mohla stát od tří do pěti milionů korun.
     Radnice teď jedná o přestěhování s nájemníky. "Myslím si, že po první horké diskusi, která s nimi byla v říjnu minulého roku, jsme už našli vstřícný přístup," míní Honzárek. Město se podle něj snaží lidem pomoci najít nové byty, které by jim vyhovovaly.
     Jiné využití pro místo, kde panelový dům stojí, zatím není dáno. Podle Honzárka je několik možností. Jednou z nich je nechat pozemek prázdný. V úvahu připadá například i vybudování objektu pro pořádání kulturních akcí. "Ten prostor je velmi cenný, mělo by si počkat na kvalitní výstavbu," dodal.
     Sporný dům stojí mezi dvěma náměstími v centru Brodu, historickým Havlíčkovým a Smetanovým, jemuž dominuje panelová zástavba. Smetanovo náměstí dostalo nynější vzhled v 70. letech 20. století. Vzniklo v  místě historického koňského trhu, kde byly staré domy plošně zbourány. Revitalizace celého Smetanova náměstí bude zřejmě stát desítky milionů. Radnice by na ni výhledově chtěla sehnat dotace, tak jak se to podařilo v případě Havlíčkova náměstí, jehož obnova byla dokončena v tomto měsíci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články