V památkově chráněné Masné burze v Brně se bude prodávat design

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
30.05.2011 21:50
Brno

Interiérové centrum SoHo bylo na jihu Brna otevřeno před 5 lety. V červnu se v Masné burze otevře jeho konkurent - BuDu.
Brno - Bývalá Masná burza v Brně, památkově chráněná stavba architekta Bohuslava Fuchse, se změní v centrum designu. Skupina výrobců a prodejců nábytku, doplňků a dalších interiérových předmětů si v burze pronajala společný prostor. Návštěvníci si pod jednou střechou prohlédnou výrobky 11 firem. Centrum nazvané BuDu slavnostně zahájí provoz 9. června, oznámili dnes organizátoři v tiskové zprávě.
     Masná burza přestala sloužit svému původnímu účelu už před půl stoletím, teď jsou v ní především kanceláře. Památkáři sice o vzniku centra designu nevěděli, ale myšlenka na nové využití jim nevadí. "Pokud bude dům žít, je to jedině dobře. Je to vždy lepší, než kdyby to byla mrtvá památka, jakýsi relikt doby," řekl ČTK architekt Roman Čerbák z  Národního památkového ústavu. Podmínkou je samozřejmě to, aby nevznikaly nešetrné stavební změny.
     Designové firmy se při vzniku centra BuDu inspirovaly obchodním modelem, který je běžný v zahraničí. "Jednotlivé firmy si pronajmou společné prostory, a nabídnou tak všem svým zákazníkům a obchodním partnerům možnost získat ucelený obrázek o designu a interiérech včetně odborných konzultací pod jednou střechou," uvedl Milan Vrbík, manažer jedné ze  společností, která se v Masné burze bude také prezentovat.
     Firmy sdružené v BuDu nabízejí například designové bytové interiéry, krby, koupelnové vybavení, dveře, podlahy, bytový textil nebo luxusní audiovizuální techniku. Burzu v Masné ulici si prý vybraly kvůli dostupnosti z  centra, možnosti parkování a hodnotnému architektonickému řešení. Podle tiskové zprávy půjde o nejmodernější a největší prostor vyhrazený designu v Brně.
     Masná burza pochází z let 1925 až 1926 a podle Čerbáka jde o příklad rané Fuchsovy tvorby a jednu z prvních ukázek funkcionalismu v Brně. Architektonicky cenné budově přesto hrozí znehodnocení. Kvůli stavbě železniční spojky, jež tvoří součást rekonstrukce železničního uzlu v Brně, navrhli dopravní inženýři demolici jednoho křídla budovy.
     Zatím není zřejmé, zda a kdy se k  demolici přistoupí. Na takzvaný přesun nádraží v Brně se nedostává peněz.
0 komentářů
přidat komentář