Nejlépe opravenou památkou jihu Moravy je kostel ze Slupi

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
30.05.2011 13:30
Brno

O titul se ucházela i po dlouhých letech opravená kavárna ERA v Černých Polích
Brno - Titul nejlépe opravené památky jižní Moravy v loňském roce a s tím spojenou odměnu od Jihomoravského kraje 150.000 korun získala Slup na Znojemsku za obnovu kopule tamního kostela Jména Panny Marie. Kostel zvítězil v kategorii velké stavby a zároveň získal největší počet hlasů z celkem 30 památek navržených na ocenění.
     Soutěž pořádá čtvrtým rokem Jihomoravský kraj s cílem napomoci při obnově památek na jihu Moravy. O vítězi rozhodla hlasováním veřejnost. Zapojilo se do něj 9000 lidí, přičemž slupský kostel získal 2323 hlasů, řekl dnes při předávání cen vítězům hejtmanův náměstek Václav Božek (ČSSD).
     V kategorii velkých staveb bylo oceněno, a to 50.000 korunami, i druhé místo. Obsadily jej Hluboké Mašůvky ze Znojemska za opravu kostela Navštívení Panny Marie.
     V kategorii movitých památek obsadily první místo opravené varhany v kostele ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku, který je největším renesančním katolickým chrámem na Moravě a byl v uplynulých letech nákladem mnoha milionů korun obnoven. Vranovská farnost tak získala odměnu 50.000 korun. Stejnou částku dostaly i Velké Pavlovice na Břeclavsku za opravu kaple sv. Antonína Paduánského, který je po obnově ozdobou města.
     Opravy slupského kostela, který je hlavním vítězem soutěže, byly poměrně rozsáhlé. Zahrnovaly obnovu rozpadající se kostelní báně. O ní bylo rozhodnuto poté, co se na jejím vrcholu uvolnil třímetrový kříž vážící 150 kilogramů. Následně se zjistilo, že celá její konstrukce potřebuje kompletní opravu.
     Loňským vítězem soutěže se stal objekt historické Švýcárny u Adamova na Blanensku. Byl postaven v roce 1850. Nyní je využíván jako ekologické centrum organizace Brontosaurus. Budova je svojí architekturou jedinečná. Původně byla postavena jako železité lázně. Peníze získané v soutěži poslouží na obnovu a úpravu tamního seníku. Z ní vznikne časem ekologická učebna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články