Dostavba ostravského Domu umění by mohla začít v roce 2013

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
24.05.2011 20:55
Ostrava

Josef Pleskot

Ostrava - Vzhled dostavby ostravského Domu umění je znám. Vítězný návrh architekta Josefa Pleskota by se mohl začít realizovat v roce 2013. Přijde na 500 milionů korun. Stavbu by měl financovat krajský úřad a Evropská unie. ČTK to dnes řekl ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) Jiří Jůza.
    "Přístavba stávajícího Domu umění je nevyhnutelnou záležitostí. Dům umění, architektonický skvost z roku 1926, již nesplňuje všechny potřeby galerie pro 21. století. Výstavní prostory jsou nedostačující stejně jako veškeré další zázemí pro činnost instituce i pro návštěvníky," řekl Jůza.
    Dodal, že vítězný Pleskotův návrh splňuje především finanční limity. "Navíc to bude stavba otevřená návštěvníkovi, která umožní rozvoj naší instituce na dalších 100 let," uvedl ředitel s tím, že stavět by se mohlo už v druhé polovině roku 2013. "Finanční zdroje v tuto chvíli ještě řešíme. Půjde ale o peníze našeho zřizovatele, což je kraj, a o zdroje z Evropské unie," vysvětlil.
    Nový Dům umění by měl vyřešit několik současných klíčových problémů. Prostory pro stálé expozice ze sbírek GVUO, které nyní prakticky neexistují, získají místo o rozloze 1850 metrů čtverečních. Výstavní sály pro krátkodobé expozice nabídnou 1150 metrů čtverečních. Vznikne i nová vstupní zóna s informačními panely a obrazovkami. Podle projektu poskytne i prostor pro infocentrum, zázemí pro návštěvníky, prodejnu suvenýrů a kavárnu.
    "Nový Dům umění se stane moderním muzeem umění, polyfunkční institucí a kulturním centrem pro 21. století, které zajistí uživatelský komfort, kvalitu expozic a výstav, veřejnou přístupnost a dostatečné zázemí pro přípravu výstav," řekla mluvčí galerie Jana Šrubařová.
    Veřejnost se podle ní o projektu a záměrech vedení galerie může dozvědět 30. května. Od 17:00 se v ostravském Domě umění uskuteční prezentace projektu spojená s veřejnou diskusí.
    Galerie výtvarného umění v Ostravě byla založena v roce 1952 jako krajská galerie. Sídlí v Domě umění postaveném v roce 1926, objekt patří k významným stavbám ostravské moderní architektury. Galerie má ve svých sbírkách například české umění 19. a 20. století, ale má i kolekci evropského umění, v níž nechybí díla italských autorů či ukázky malby rudolfínského manýrismu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články