Plzeň, hlavní město kultury 2015, chce vtáhnout do příprav občany

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
22.05.2011 21:35
Plzeň

Plzeň - Plzeň, která se stala ve čtvrtek oficiálně evropským hlavním městem kultury pro rok 2015, chce vtáhnout do příprav občany, chystá pro ně proto řadu akcí. Organizační tým předloží v září veřejnosti i zastupitelům strategický plán na pět let. Poté by měla následovat veřejná diskuse, řekla umělecká ředitelka projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK) Yvona Kreuzmannová.
    "EHMK je hodně o penězích, ale hlavně o lidech. A ten potenciál Plzně je v lidech. Tady je obrovské nadšení a doufám, že euforie z vítězství vydrží," dodala. Organizátoři EHMK chtějí přesvědčit občany, že každý může do projektu vstoupit po svém. "Je důležité ten proces nastartovat hned," uvedla.
    První velkou akcí bude Den Meliny Mercouri 18. června, který nabídne na hlavním bulváru prostor studentům. Například live stage studentských kapel s online přenosem Rádia Bomba, fashion stage Ústavu umění a designu a střední školy živnostenské, designový market mladých designérů, výtvarné dílny, žonglérský festival Žonglobalizace, studentská divadla, kavárny a občerstvovny. "Spolu se studenty oslavíme titul na zavřené Americké třídě opravdu ve velkém," dodala Kreuzmannová.
    Na den vítězství, 8. září, kdy doporučila mezinárodní porota Plzeň jako českého vítěze, se bude konat Fórum pro kreativní Plzeň. "Po dni Evropy 9. a 10. května, kde bylo hodně zahraničních návštěvníků, chceme zapojit občany a dát prostor jejich názorům a rozpracovat na místní úrovni všechny náměty ze Dne Evropy, abychom viděli, jak reaguje veřejnost na představu našeho strategického plánu," uvedla ředitelka. Pozváni budou obce, kraj, neziskový sektor, sociální sféra, ekologické skupiny a menšiny.
    Společnost Plzeň 2015 dokončuje strategický plán fungování a přípravy projektu EHMK, s nímž v létě seznámí vedení města. "V září už ho chce předložit obrovské veřejné diskuzi," řekla Kreuzmannová. Půjde o komplexní projekt, nejen o umění, ale o chápání kultury života ve městě v co nejširším smyslu. "A chceme, aby si lidé ochutnali záchvěvy toho, že se během přípravných let dostáváme blíž Evropě. Chceme s nimi hledat cesty tak, abychom nastavili trvale udržitelný proces proměny města, nikoli jednorázový festival," dodala. Plzeň 2015 byla loni v září zřízena městem kvůli přípravě a realizaci projektu EHMK.
0 komentářů
přidat komentář

Související články