ČVUT hostí výstavu moderní čínské architektury

Zdroj
Hana Zimmermannová
Vložil
ČTK
18.05.2011 21:50
Praha


Praha - Vestibul Fakulty architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) zaplnily dnes fotografické ukázky toho nejlepšího, co za poslední roky vyprodukovaly čínské architektonické ateliéry. Na akademické půdě expozice představuje tvorbu 16 čínských ateliérů, které navrhují moderní, nadčasové budovy.
      Výstava je rozdělena do několika propojených částí. Každý z ateliérů má na informačních panelech nejen fotografické ukázky vyprojektovaných budov, jejich půdorys, snímky exteriéru i interiéru, ale také bližší informace o týmu spolupracujících architektů.
      "V Česku a vlastně i celosvětově není čínská současná architektura příliš známá. Je to škoda, protože za poslední roky prošla velmi dynamickým vývojem," řekl ČTK jeden z  členů organizačního týmu výstavy, Tomáš Skřivan. V zemi podle něj ještě před několika lety většinu z architektonických zakázek získávaly zahraniční, světově proslulé ateliéry. "V Číně ovšem nastal obrovský stavební boom, v jehož rámci se prosadili i tamní architekti," doplnil Skřivan.
      Většina z vystavených snímků tak nezobrazuje návrhy, ale realizované stavby, často nebývalých rozměrů.
      Výstavní projekt vznikl původně přímo v Číně. Díky čínskému architektovi, který je na ČVUT na stáži, se tvorba mladé generace čínských tvůrců dostala i do Česka. "Expozice je vlastně putovní. Představila se už na akademické půdě v Číně a v Německu," uvedl Skřivan.
      Výběr z tvorby současné mladé architektury v Číně bude ve vestibulu fakulty po následujících deset dní. Vstup je zdarma.
0 komentářů
přidat komentář