Noční šumná procházka a komentovaná prohlídka Šupináče

Zdroj
Antikvariát a klub Fiducia
Vložil
Tisková zpráva
17.05.2011 07:25
Noční šumná procházka od Nádražní ulice po frýdlantskou dráhu a komentovaná prohlídka Šupináče se bude konat dne 21.5. od 20:00. Sraz bude ve 20:00 před antikvariátem a klubem Fiducia

Noční šumná procházka historika architektury Martina Strakoše bude zaměřena na část Moravské Ostravy, která byla až do počátku 90. let podle oficiálních plánů určena k plošné asanaci a přestavbě v duch pozdně modernistických architektonických idejí 60. let, rozvíjených a "konzervovaných" po celou dobu normalizace. Projdeme se Nádražní ulicí kolem zachráněných historizujících, secesních a odernistických městských domů až k Janáčkově konzervatoři a Polskému domu, solitérních pozůstatků původní blokové zástavby. Zastavíme se o hranu panelového sídliště, které mělo mít patřičné pokračování směrem k ulici Stodolní. Pak se přesuneme k prvnímu ostravskému hypermarketu, prodejně společnosti Bauhaus, příkladu přenosu periferní stavby do centra města se všemi s tím spojenými problémy. Prohlédneme si sousední památkově chráněný a chátrající areál bývalých městských jatek, dokládající úroveň zájmu a péče o technické památky Ostravy. Následně se ponoříme do prostředí vnitroměstské periferie kolem ulice Stodolní a procházku zakončíme u malého zázraku - starého a ke zboření určeného skladu, přestavěného brněnským týmem architektů s poetickým názvem Létající inženýři pod vedením architekta Tomáše Havlíčka na působivé sídlo firmy NOKO reality s.r.o., zvenčí kryté barevnými šupinami a uvnitř poskytující příjemné prostředí pro práci i odpočinek. Domem přítomné provede architekt Tomáš Havlíček.

Sraz bude ve 20:00 před antikvariátem a klubem Fiducia

Akci pořádá antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s firmou NOKO reality, s.r.o. , ateliérem Létající inženýři a sdružením Šumná města, v rámci ostravské Muzejní noci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články