Jihomoravské zastupitele čeká hlasování o novém územním plánu

Vložil
ČTK
09.05.2011 23:30
Brno

Brno - Jihomoravské zastupitele čeká v červnu hlasování o 180 námitkách k územnímu plánu. Poslala je veřejnost. Stovkami stran dokumentů se teď probírají úředníci. Původně předpokládali, že vypořádávat námitky a připomínky lidí budou do konce roku. Kraj však územní plán, který mimo jiné určí trasy kontroverzních silnic, potřebuje, řekl dnes novinářům radní David Macek (KDU-ČSL). Nařídil proto harmonogram s kratšími termíny.
    Radní připustil, že námitky mohou být rozsáhlé. Jen Petr Firbas a Miroslav Patrik, dva nejaktivnější odpůrci dopravních řešení, jak je kraj dlouho prosazuje, poslali 700 stran námitek a připomínek.
    Macek čeká o územním plánu i dlouhou diskusi na červnovém zasedání zastupitelstva. Schvalování chce proto předjednat s politickými kluby v zastupitelstvu, aby jednání netrvalo mnoho hodin.
    Kolem šesti hodin trvalo už veřejné projednání, které se uskutečnilo v dubnu na výstavišti. Lidé pak kritizovali to, že místo diskuse, kvůli níž přišli, museli nejdřív několik hodin poslouchat výklady úředníků o dokumentu. Podle Macka však, měl-li kraj dostát zákonu, bylo třeba dokument nejdřív představit. Ekologický právní servis přesto v této souvislosti kritizoval to, že i zmocněnci veřejnosti, kteří pod námitky sehnali stovky podpisů, dostali na vyjádření po třech minutách. Spočítali, že například Lenka Hersheyová z Brna-Tuřan zastupující odpůrce chystané rozsáhlé průmyslové zóny dostala k vyjádření v přepočtu šest setin sekundy na jednoho podepsaného.
    Macek věří tomu, že zastupitelstvo bude hlasovat, jak navrhne koalice. "Jsou tam takové námitky, u kterých zvažuji, zda jim vyjít vstříc, nebo ne. Budu mít další jednání s těmi, kdo je podali," uvedl. Čeho se to týká, nechtěl prozradit.
    Když zastupitelstvo územní plán v červnu schválí, začnou v červenci platit. Očekává se, že se jimi pak bude zabývat Nejvyšší správní soud. Například starostové osmi obcí, kteří nesouhlasí s chystanými dálničními propojkami na jihu Brna, jsou odhodláni se na něj obrátit.
0 komentářů
přidat komentář

Související články