Plzeň má jako město kultury 2015 dostat od státu 100 mil. Kč

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
09.05.2011 23:25
Plzeň

Plzeň - Plzeň by měla dostat v letech 2012 až 2015 od státu 100 milionů korun jako přímou podporu projektu Evropského hlavního města kultury 2015 (EHMK). Návrh předloží v červnu vládě ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). Podmínkou je, aby 19. května v Bruselu potvrdili Plzeň jako hlavní město evropské kultury pro rok 2015 evropští ministři kultury. Na dnešní mezinárodní konferenci Den Evropy to v Plzni ministr Besser řekl ČTK.
    "Navrhovaná suma je 100 milionů korun s tím, že ve třech přípravných letech je to po 20 milionech korun a v posledním roce 2015 to bude 40 milionů korun," dodal. Suma je neinvestiční, tedy na podporu kulturních aktivit. Plzeň může podle ministra dát peníze, do čeho sama uzná. Pokud by Plzeň nebo ministerstvo usilovalo ve vládě o víc, mohlo by to podle Bessera zhatit i navrhovanou sumu 100 milionů korun.
    Na konferenci ale zaznělo, že předchozí města kultury měla rozpočet zhruba 1,5 miliardy korun, z čehož jim státy poskytly třetinu. Zbytek šel z magistrátů, kraje, sponzorů, grantů a programů EU. Podle Bessera si může Plzeň, pokud bude šikovná, na půl miliardu korun také sáhnout z různých grantů. "Díky EHMK získá Plzeň k dobru plus body, který vždy vylepší hodnocení podávaných žádostí," dodal ministr.
    Podle něj nemá žádný členský stát povinnost dávat na EHMK investiční i neinvestiční prostředky. "Je to skutečně vůle toho státu," dodal Besser. Přímou státní podporu investic v Plzni v souvislosti s EHMK, jako je stavba divadla a galerie, označil za nemožnou.
    Plzeň, kterou loni v září doporučila mezinárodní komise jako EHMK, má díky tomu šanci sáhnout si na grantová schémata, podle Bessera zejména na tzv. norské fondy. "Podařilo se nám spolu s ministerstvem pro místní rozvoj dojednat peníze pro pátou výzvu, která bude vyhlášená na podzim. Tam je pro příští dva tři roky 18,3 milionu eur na investice a 3,5 milionu eur na programy neinvestiční," uvedl. Vysoké sumy, které dřívější EHMK v rozpočtech uvádějí, například Košice nebo Talin, jsou podle Bessera peníze směřující do měst ale i do regionů. Upozornil, že například do kláštera Plasy (Plzeňsko) jde 490 milionů korun z integrovaného operačního programu EU, jehož další třetí výzva už je také připravena.
    Ministr na konferenci uvedl, že pro schválení sumy 100 milionů korun pro Plzeň má podporu některých ministrů. "Uvědomují si ten závazek státu vůči EU. Ale pokud řešíme takové otázky jako důchodová a zdravotní reforma, občanský zákoník a zákon o veřejných zakázkách, tak se kolegům nedivím, že věc, která je pro mě jednou z letošních priorit, je pro ně okrajovou záležitostí. Věřím ale, že se to podaří," dodal. Ministerstvo dále může Plzni pomoci tím, že zajistí zdarma výstavy v národních muzeích, které má v gesci, i například koncert České filharmonie.
    Plzeň loni stanovila rozpočet projektu EHMK na léta 2011 až 2016 ve výši 2,6 miliardy korun. Z toho 1,72 miliardy mělo být určeno na investice, 630 milionů na program a 246 milionů korun na ostatní náklady včetně marketingu. Z investic navrhla Plzeň nové divadlo, regionální galerii, kulturní centrum Světovar a relaxační park Štruncovy sady.
    Primátor Plzně Martin Baxa dnes na konferenci uvedl, že "je pravděpodobné a korektní říci", že vinou hospodářské krize bude pro město obtížné naplnit velké ambice uvedené v soutěžní přihlášce. "Žádné z dosavadních EHMK nesplnilo projekt do detailu," řekl Besser. Podle Baxy se nyní připravuje strategie, která za několik měsíců řekne městským zastupitelům, co přesně bude obsahem projektu a cílem jeho naplnění.Zdůraznil, že peníze musí Plzeň využít tak, aby se v roce 2015 "celkově a hluboce proměnila".
0 komentářů
přidat komentář

Související články