Workshop na území Rohanského ostrova

Zdroj
radnice Prahy 8
Vložil
Tisková zpráva
09.03.2006 09:10
Náměstek primátora Jan Bürgermeister se dnes zúčastnil vernisáže výstavy prací urbanistického a architektonického workshopu, který uspořádala společnost Real Estate Karlín Group  na část Rohanského ostrova. Výstava v prostorách Galerie Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí představuje průběh a  výsledky workshopu projektu RIVER GARDENS, a to  do 26. března 2006. 

Urbanistický a architektonický workshop se týkal významné části doposud nerozvinutého území Rohanského ostrova v Praze 8-Karlíně. Toto území ostrova se stane plnohodnotným stavebním pozemkem. Aby se lokalita mohla rozvíjet, předcházelo tomu vybudování rozsáhlých protipovodňových opatření a změny územního plánu hlavního města, které proběhly na sklonku roku 2004.

Budoucí rozvoj části území Rohanského ostrova přinese během následujících pěti až deseti let obytné soubory, kvalitní administrativní a multifunkční objekty a zároveň zvýší atraktivitu navazujících pozemků směrem na východ ostrova. Ty jsou převážně ve vlastnictví hlavního města. Budoucí zástavba lokality na břehu Vltavy s příhodným názvem River Gardens přímo navazuje na bytový projekt River Diamond skupiny Real  Estate Karlín Group a bude mít rezidenční charakter doplněný administrativní funkcí podél ulice Rohanské nábřeží. Výstavba celého území představuje zhruba 130.000 m² nadzemních hrubých ploch, ve finančních nákladech se to rovná téměř 5 miliardám korun.

Urbanistického a architektonického workshopu RIVER GARDENS se zúčastnilo 12 architektonických ateliérů z celé Evropy, z nichž třetina byla z České republiky.

„Považuji za velmi dobré, když developeři řeší budoucnost území takovým způsobem,  workshopem, soutěží architektů. Je to nejen výzva pro architekty, ale jeví se jako optimální řešení pro developera.  Developer  má širokou škálu možností výběru,“ hodnotí uspořádání worshopu Jan Bürgermeister, náměstek primátora. Území Rohanského ostrova tvoří pozemky převážně ve vlastnictví města, jedná se zhruba o 60 hektarů. Náměstek popisuje úvahy města: „Město uvažuje o Rohanském ostrovu ve dvou rozdílných funkcích. Mezi povodňovými zábranami a řekou jde o možnost rozšíření  rekreačních zón pro Pražany.V druhé části na základě nového dopravního řešení dojde k rozsáhlé výstavbě podobného charakteru jako je dnes prezentovaná část území.

 V jižní částí počítáme, že vzniknou plochy přírodní zeleně se sítí promenádních cest a v soutoku horního a dolního karlínského ramene Vltavy vznikne přístupný zajímavý prostor vodních kaskád.“ 

Samotný workshop River Gardens  proběhl ve dvou kolech. Mezinárodní porota v prvním kole vybrala z 12 řešení urbanistický návrh rakouského ateliéru Baumschlager  Eberle Ziviltechniker, a to především na základě zdařilého ztvárnění blokové struktury v dialogu s původní zástavbou starého Karlína a originálního návrhu centrálního pásu zeleně v sekvenci na sebe navazujících dvorů o různých prostorových kvalitách. V druhém kole řešené území bylo  rozděleno na čtyři lokality a každou řešily tři architektonické týmy

Porota developerovi doporučila ke spolupráci na další realizaci projektu kombinaci dvou architektonických řešení. A to:
do lokality západní: Feilden Clegg Bradley, EM2N – Architekten
v lokalitě centrální osy: Baumschlager Eberle Ziviltechniker, David Chipperfield architects
pro lokalitu střední: 4A architekti, Fink + Jocher
a pro lokalitu východní: Meili, Peter Architekten

Porota zároveň vybrala jednoho krajinářského designéra, který by měl být zodpovědný za celkovou koncepci venkovních prostor včetně koordinace návrhů jednotlivých architektů: Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten BSLA, Švýcarsko

Developer nyní pokračuje ve své práci, analyzuje všechny návrhy, zda jsou v souladu s technickými normami, územně plánovací dokumentací a dalšími požadavky investora samého. Postupně připravuje území a projekt jako takový k územnímu řízení.
V Praze 28.2.2006
0 komentářů
přidat komentář