Expert našel část stěny z vily Tugendhat v brněnské menze

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
05.05.2011 22:55
Brno

Brno - Při restaurování interiéru vily Tugendhat učinil brněnský historik umění Miroslav Ambroz unikátní nález. Objevil část původní půlkruhové makasarové stěny, která ve vile ohraničovala jídelnu. Původní dřevěný artefakt Němci za druhé světové války odvezli. Odborníci ho po desetiletí považovali za ztracený a ve vile restaurátoři vyrobili kopii. Části originálu Ambroz objevil v menze brněnské právnické fakulty. Posledních 20 let u panelů z exotického dřeva s pohnutou historií obědvali hosté menzy, zveřejnila dnes v tiskové zprávě firma A.M.O.S. Design.
    Ambroz se dostal k deníku, který si v Brně za druhé světové války vedl německý voják. Jako příznivce moderní architektury mezi zápisky včlenil i zmínku o odvozu makasarové stěny. Objekt, kam se dostala, v textu označil. Ambroz v budově rozpoznal dnešní právnickou fakultu. Panely pak našel v menze. Nález ČTK potvrdila i správkyně vily Iveta Černá.
    Podle Černé není nemožné, že se panely ze vzácného dřeva objevily ve studentské jídelně. "Když tam (v budově) sídlilo gestapo, tak to byla společenská místnost. Stěnu tak přesunuli do reprezentativní místnosti," uvedla. Stěnu před novým využitím někdo rozřezal a použil jako obklad na zeď. Na rozdíl od vily, kde kresba dřeva směřovala svrchu dolů, byl na novém místě obklad připevněn horizontálně. Nikdo ho 70 let nepoznal.
    Restaurátoři ho ze stěny v menze sejmuli a převezli do dílny. Do vily se zpět vrátí, řekl ČTK Karel Říha z firmy A.M.O.S. Design.
    Půlkruhová makasarová stěna je považována za jeden ze symbolů vily Tugendhat. Památka jako celek se aktuálně restauruje. Obnova za 156 milionů korun má být hotová v lednu 2012. Vila bude patrně veřejnosti nepřístupná i nějaký čas poté, kdy se dovnitř bude stěhovat odvezené vybavení a prostory se budou připravovat pro expozici.
    Vila Tugendhat je jako jediná česká stavba moderního umění zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Vila vznikla podle plánů slavného architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Rodina Tugendhatových si domu užila jen osm let. V obavě před nacisty emigrovala.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
????
Lubomír Hruška
06.05.11 12:44
V menze
Jaroslav Matoušek
08.05.11 10:52
Do vily se zpět vrátí,..
Dr.Lusciniol
09.05.11 12:43
Román o vile Tugendhat
Ing.arch. Josef Myslivec
12.05.11 10:04
srovnání
vladimír ambroz
20.05.12 09:53
zobrazit všechny komentáře

Související články