Pardubičtí architekti zvou na prohlídky netradičních zákoutí

Vložil
ČTK
04.05.2011 22:00
Pardubice

Pardubice - Milovníkům architektury se v Pardubicích nabízí řada exkurzí do zajímavých objektů, které jsou běžně nepřístupné nebo málo známé. Lidé kolem občanského sdružení Offcity dnes například uspořádali prohlídku socialistického baru na střeše bývalých Pozemních staveb a další prohlídky plánují. ČTK to řekl architekt Ondřej Teplý.
    "Navštěvujeme místa, která jsou zajímavá a mnoho lidí o nich neví a neměli možnost je navštívit," řekl Teplý.
    Prosklený střešní bar vznikl s budovou v letech 1961 až 1966. Z části ještě zachoval socialistickou výzdobu včetně umakartového baru. Bar už je hodně zchátralý, nikdo jej nevyužívá, a lidé tak měli jednu z mála možností si jej prohlédnout.
    "Je tu ve fragmentech zachovaný dobový design 60. let. Nechci hodnotit, jestli je to pěkné nebo nepěkné. Určitě je to odkaz doby, který stojí za zmínku," řekl Teplý.
    Společně s odborníky se zájemci už vydali do útrob vlakového nádraží. Byli v podzemí, kde se převáží balíky a pošta, viděli "kapitánský můstek", odkud se koordinují vlaky. Navštívili také se svolením majitele vilu Viktora Kříže, kterou navrhl Karel Řepa, žák Josipa Plečnika. Citlivě rekonstruovaná vila je od roku 2007 kulturní památkou.
    "Prošli jsme se také po Dukle a rozebírali urbanismus 50. let nebo se byli podívat v Ohrazenicích ve finském domečku, což je záležitost z let 1949 až 1951. Jsou opravdu dovezené z Finska v rámci výměnného obchodu," řekl architekt Teplý.
    Další vycházky za architekturou zveřejní členové sdružení na stránkách www.offcity.cz. Plánují například zajít do rozsáhlého areálu bývalé Tesly nebo projít areál bývalého železničního vojska, který je už osiřelý a pozvolna zarůstá stromy a náletovými křovinami.
0 komentářů
přidat komentář