Ze sousoší na Karlově mostě odpadl kus podobizny ďábla

Vložil
ČTK
03.05.2011 20:55
Praha

Praha - Z originálního barokního sousoší na Karlově mostě v neděli odpoledne odpadl kus podobizny ďábla. Poničen je ozdobný podstavec sousoší sv. Vincence Ferrerského a sv. Prokopa od Ferdinadna Maxmiliána Brokofa. Pískovcová socha se pravděpodobně rozpadla kvůli svému špatnému stavu. ČTK o tom dnes informovala Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy. Plastika je umístěna na jižní straně mostu, blízko ní je socha Bruncvíka.
    "Tento sokl a vůbec celé sousoší již delší dobu vedeme jako havarijní a doporučujeme ve shodě s památkovými orgány k restaurování," poznamenala Hoftichová. Ze tří nejvíce ohrožených plastik na Karlově mostě již památkáři restaurují sousoší sv. Kosmy a Damiána a sousoší sv. Františka Borgiáše je před zahájením opravy. Poškozená plastika je plánována na další etapu.
    Podle Hoftichové se kámen ulomil asi kvůli špatnému stavu. "Odpadlé partie byly sesbírány a převzaty restaurátorem galerie a stav byl zdokumentován," uvedla. Domnívá se, že kvalita kamene se prudce zhoršila výkyvem teplot, kdy se nejprve ochladilo a pršelo, posléze svítilo sluníčko. Kvůli špatnému stavu podstavce nelze vyloučit, že budou odpadávat další části, dodala Hoftichová. Památkáři proto budou zvažovat, jakým způsobem sousoší zajistit. V úvahu například připadá obalení ochrannou sítí.
    Plastika se bude podle Hoftichové asi restaurovat přímo na místě. Památkáři nyní zvažují, zda i po opravě zůstane na mostě originál, nebo bude vyměněn za kopii, tak jak již bylo učiněno u některých jiných soch z Karlova mostu. Pravděpodobné podle Hoftichové je, že na místě zůstane samotné sousoší a podstavec, který je v horším stavu, bude vyměněn. Originál by pak byl uchován v depozitářích galerie.
    Sousoší sv. Vincence Ferrerského a sv. Prokopa vytvořil Brokof v roce 1712. Vlevo stojí postava sv. Vincence Ferrerského v oděvu dominikánského mnicha. U nohou má rakev s mrtvým, kterého vzkřísil. Před sv. Vincencem klečí kající se hříšník a nalevo člověk posedlý ďáblem prosí o pomoc, dodala Hoftichová. Vpravo od sv. Vincence je postava sv. Prokopa v opatském rouše, držící berlu na zkroceném okřídleném ďáblovi, s nímž podle legendy Prokop oral.
    Na podstavci jsou takzvané hermovky, vlevo znázorňuje poprsí Turka, na středu poprsí Žida a vpravo plačícího ďábla. Právě z poslední plastiky upadla část ďábla.
0 komentářů
přidat komentář