Proměny měst a vesnic budou k vidění v sobotu na Vyšehradě

Vložil
ČTK
02.05.2011 23:30
Znojmo - jedno z měst, které se na výstavě představí
Praha - Příklady proměn veřejných pro- stranství, památek či zahrad v různých čes- kých městech a vesnicích budou k vidění již potřetí v sobotu na pražském Vyšehradě v rámci výstavy Má vlast. Program začne v 10:00 v parku vedle kostela svatého Petra a Pavla a ve Starém purkrabství a skončí po 18:00 symfonickou básní Bedřicha Smetany Vltava.
    Zájemci si budou moci výstavu prohlédnout až do 31.května. Poté by měla zavítat do několika dalších českých měst a také do slovenských Piešťan. Novináře o tom dnes informovala zástupkyně pořadatelů Drahomíra Kolmanová.
    Cílem akce je podle ní zvelebování země, podpora národního cítění, ale i ukázka zajímavých koutů České republiky. Záštitu nad projektem převzalo ministerstvo životního prostředí a Jihomoravský kraj pod vedením hejtmana Michala Haška. Představit by se měla například města Polička či Znojmo. Loni se podle Kolmanové akce zúčastnilo kolem 1000 lidí.
    Jihomoravský kraj letos po Praze převezme pomyslný štafetový kolík a stane se patronem tohoto projektu. Proto bude možné ochutnat některé speciality pocházející z této oblasti - různé pálenky, vína a další věci.
    V průběhu soboty si budou návštěvníci moci prohlédnout také hrobky slavných českých osobností na Slavíně s odborným výkladem, poslechnout staropražské písně skupiny Šlapeto nebo trampské písně skupiny Eldorádo, ale i vychutnat varhanní koncert v kostele svatého Petra a Pavla. Děti bude možné dát do dětského koutku, vyzkoušet si s nimi ražbu mincí nebo modelování Věstonické venuše ze samoschnoucí hlíny.
    Na informačních panelech se účastníci seznámí se soutěží Nejkrásnější nádraží v ČR. Podle Kolmanové je v České republice asi 2500 nádraží s více než 8000 budovami, které v mnohých případech chátrají. Soutěž má být podle ní motivací k jejich obnově.
0 komentářů
přidat komentář