V Plzni bude v červnu otevřen první parkovací dům pro 450 vozů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
02.05.2011 23:20
Plzeň

Plzeň - Jinou dimenzi parkování v centru Plzně nabídne čtyřpodlažní nadzemní parkovací dům Rychtářka pro 450 vozidel, který bude otevřen 1. června. Jde o první veřejný parkovací dům s nonstop službou v Plzeňském kraji. ČTK to řekl Martin Pytlík, ředitel městské společnosti Parking Plzeň, která bude vybírat parkovné.
    "Pro parkování do dvou hodin budou dále sloužit ulice v centru. Dům bude pro dlouhodobější stání. Dojížďka, odbavení, docházka na náměstí a zpět dělá asi 20 minut," dodal. Cena za parkování v domě by měla být nižší než 30 korun, což je nejvyšší hodinová taxa za stání ve městě. Pytlík by ji, i s ohledem na průzkum veřejného mínění, viděl mezi 15 a 20 Kč/hod., ale rozhodovat budou tento měsíc radní. První dva týdny až měsíc by mělo být parkování zdarma nebo za symbolickou korunu.
    Hlídané parkoviště budou využívat také rezidenti, kteří nemají podle parkovacího řádu nárok na kartu v ulicích, například pracovníci soudu a lidé, kteří bydlí v centru v pronájmu. Dále tam budou abonentská místa na 24 hodin se značkou parkoviště a SPZ vozidla. Rezidentských pozic bude od 120 do 150. O tento počet by se měl uvolnit střed krajského města, který tak bude pro návštěvníky volnější.
    Podle Pytlíka jeden parkovací dům v centru stačí. "Podle generelu dopravy poptávka sice je, ale nejvyšší po parkování zadarmo," uvedl. To je vidět například u plochy před obchodním centrem Plaza, u Kauflandu na Roudné i podél Mže u nového objektu. Podle Pytlíka se musí odstranit divoké parkování na zeleni, což je věcí třetího městského obvodu. Po kolaudaci nového domu se zruší provizorní parkovací místa podél řeky, kde výhledově povedou cyklo a pěší stezky.
    Stavbaři už dokončili hrubou stavbu parkovacího domu, kam se vejde 447 aut, tedy třikrát více než na původní asfaltovou plochu. Každé podlaží má přibližně 3000 m2. Z prvního patra povede přes čtyřproudou silnici směrem k náměstí padesátimetrová ocelová lávka pro pěší, která se podle stavbyvedoucího Martina Blažka začne instalovat tento týden.
    Parkovací dům postaví zhruba za 250 milionů korun pražská společnost Hermosa Real Estate. "Dům je v majetku města, ale my ho budeme technicky udržovat. Máme s městem smlouvu o dostupnosti parkovacích míst," řekl Michal Lojka z Hermosy, která nese veškerá stavební rizika. Podle náměstka primátora Petra Runda jde o svého druhu první PPP projekt partnerství veřejného a soukromého sektoru v ČR. Zájem ostatních měst o podobné projekty je, byla se tu podívat, dodal Lojka.
    Město bude investorovi platit 18,5 milionu korun ročně; radnice bude inkasovat veškeré parkovné. Příjmy z komerčních prostor, které zabírají více než 1900 m2 v přízemí, půjdou do "kapsy" firmě Hermosa Parking. PPP projekt je pro nás o sedm procent výhodnější, než kdybychom budovali a provozovali dům ve vlastní režii, dodal Rund.
    V centru Plzně je nyní 997 placených stání.
0 komentářů
přidat komentář

Související články