Sdružení kritizuje magistrát kvůli plánované výstavbě na Pankráci

Vložil
ČTK
09.03.2006 08:40
Praha

PRAHA - Magistrátní odbor ochrany přírody rozhodl podle sdružení Arnika o tom, že se projekt jedné ze dvou výškových budov chystaných na pankrácké pláni v Praze 4 nebude posuzovat z hlediska vlivu na životní prostředí. Zástupcům iniciativy se to nelíbí. Ředitel odboru Jan Winkler ale tvrdí, že se sdružení mýlí.

"Rozhodnutí magistrátu je šokující. Zákon úředníkům umožňuje upustit od hodnocení vlivu na životní prostředí, v praxi se to ale stává jen u banálních záměrů, proti nimž nemá nikdo žádné námitky," sdělil ČTK Martin Skalský z Arniky. Úřad podle něho přikročil k nedemokratickému způsobu rozhodování; znemožnil prý lidem, aby se k záměru v procesu ekologického posuzování vyjádřili.
"Výraz, že nepožadujeme posuzovat tuto stavbu z  hlediska vlivu na životní prostředí, není pravda," řekl dnes ČTK Winkler. Zkrácené hodnocení se podle něj uskutečnilo a veřejnost mohla předkládat připomínky. "Arnika se do procesu vůbec nepřihlásila," podotkl ředitel.
Nová budova, která má sloužit jako hotel, podle něho životní prostředí výrazně neovlivní, proto magistrát nežádal další posudky. Problémem pláně je podle Winklera doprava, investor ji musí v předstihu vyřešit.
Několik občanských sdružení plán na výstavbu výškových budov delší dobu kritizuje. Před časem dokonce uvedli, že může ohrozit zápis památkové rezervace v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ředitel magistrátních památkářů Jan Kněžínek to tehdy označil za nesmysl. Ke studii prý vydal kladné stanovisko i  Národní památkový ústav.
K současným výškovým budovám na Pankráci mají přibýt další dvě. Nemají přesáhnout výšku někdejšího Motokovu, nyní City Empiria. Podle původních plánů měly být vyšší než nyní nejvyšší tamní budova, která dříve patřila rozhlasu a teď se jmenuje City Tower.
Podle investorské firmy ECM budou nové budovy pro místní obyvatele přínosem. Projekt podle investora předpokládá také vznik kulturního centra a ploch pro prodejny a služby, které tam nyní chybějí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Je to běs... JE TO BĚS!
šakal
09.03.06 09:36
zobrazit všechny komentáře

Související články