Mezi Jihlavou a Rakouskem letos přibude 18 kilometrů cyklostezek

Vložil
ČTK
28.04.2011 18:55
Jihlava

trasa dle webserver.jihlava-city.cz/gis/raabs/
Jihlava - Mezi Jihlavou a rakouskými hranicemi letos přibude 18 kilometrů cyklostezek. Budování bezpečné páteřní cesty dlouhé asi 130 kilometrů zahájil svazek 25 obcí díky evropské dotaci předloni. Nové úseky mají být hotové do konce září. Cyklostezky, určené pouze pro jezdce na kolech, in-line bruslaře a chodce, pak budou představovat zhruba třetinu celé trasy. ČTK to dnes řekla Iva Navrkalová z třebíčské hospodářské komory, která tento projekt pro obce zajišťuje.

    "Bude to docela významná spojnice a měla by být hodně využívána, což se na vybudovaných úsecích ukazuje už teď," řekla Navrkalová. Obce ale zároveň musejí neustále bojovat s vandaly, kteří vylamují značky a odstraňují zábrany znemožňující vjíždění aut. Stává se to hodně u chatových oblastí.
    Během první etapy výstavby trasy vzniklo asi 16 kilometrů cyklostezek. Stavby stály kolem 58 milionů korun. Desítky milionů budou potřeba i v letošním roce; slíbená dotace podle údajů na internetu činí 77 milionů korun. Konečná částka za stavební práce vzejde z výběrového řízení na dodavatele, které by mělo být uzavřeno v květnu. Budování nových úseků cyklostezek by pak mělo začít v nejbližších týdnech. Stezky povedou po zpevněných cestách, většinou budou mít i asfaltový povrch.
    Podle údajů na internetu má svazek slíbenou i dvoumilionovou dotaci na vyznačení celé cyklotrasy. "Máme předjednáno s Klubem českých turistů, že tam přeloží dálkovou trasu, která teď vede po silnicích," poznamenala Navrkalová. V plánu je také propagace nové trasy na internetu a vydání map.
    Podle Navrkalové by letošními investicemi nemělo budování cyklotrasy končit. Svazek obcí už má ve výhledu další místa, která by bylo potřeba upravit. Obtížněji se ale budou shánět peníze, protože evropské dotace na cyklostezky už jsou asi vyčerpány.
0 komentářů
přidat komentář

Související články