Na Třebíčsku bude obnovena rozhledna na vrchu Mařenka

Vložil
ČTK
27.04.2011 22:50
Jihlava

autor návrhu: arch. Martin Franěk (Atelier Penta)
Jihlava - Na vrchu Mařenka na Třebíčsku bude znovu vybudována rozhledna. Původní věž se zřítila v 50. letech minulého století. Na novou vyhlídku, která bude vysoká 31 metrů, dostanou obce z okolí tři miliony korun z  evropského Regionálního operačního programu. V tomto programu teď uspěly i další projekty z Vysočiny zaměřené na turistiku, sdělila dnes ČTK Kateřina Kurková z  úřadu regionu soudržnosti Jihovýchod.
    Na Mařence, nejvýše položeném místě Třebíčska s nadmořskou výškou 711 metrů, vznikne rozhledna s kovovou konstrukcí a obvodovým pláštěm z kamene. Na jejím vrcholu bude zastřešené vyhlídkové molo. Turisté toto místo už teď často vyhledávají. Kolem vedou pěší trasy a cyklotrasy. Na vrcholu končí naučná stezka, která teď bude dovybavena mobiliářem.
    Z rozhledny na hoře Mařenka bylo podle pamětníků za dobrého počasí vidět až do Rakouska, stavba se zřítila během velké bouřky. Podle Kurkové už bylo několik pokusů o obnovu rozhledny. Peníze se nyní podařilo získat mikroregionu Podhůří Mařenky, který spojuje obce Rokytnice nad Rokytnou, Markvartice, Předín, Štěměchy, Čáslavice, Římov a Chlístov. Přípravy na stavbu nové rozhledny se táhnou od roku 2003, kdy si mikroregion nechal zpracovat projektovou dokumentaci.
    Mezi další projekty, které nyní získaly dotaci z regionálního operačního programu, patří značení lyžařských tras na Žďársku, naučná stezka kolem říčky Kamenice v Kamenici nad Lipou a poznávací stezka Jana Zrzavého v Okrouhlici.
0 komentářů
přidat komentář

Související články