Polovině měst v Pardubickém kraji se vyplácí městské byty

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
08.03.2006 17:20
Praha

    PARDUBICE - Polovina radnic velkých měst v Pardubickém kraji doplácí na městské nájemní byty, ostatní však jsou v mírném zisku. Na bytech vydělávají města, která si ponechala nejlepší byty a ty v horším stavu rozprodala. Regulované nájemné a nákladné opravy naopak městské kasy vyprazdňují. ČTK to zjistila na radnicích v kraji.
    Nejvíce městských bytů v kraji mají Pardubice, kolem 3800, a jejich počet se postupně snižuje. Jen v 500 z nich však nájemníci platí smluvní nájem, v ostatních bytech je nájemné regulované. Město již velkou část panelových domů opravilo a zateplilo. "Na regeneraci paneláků by nám peníze z nájmů nikdy nestačily, platilo se to z peněz z privatizace bytů. Ale i celková běžná údržba bytů je spíše ztrátová," řekla vedoucí odboru správy obecního majetku pardubického magistrátu Dana Dosoudilová Drtinová.
    Podle ní by muselo regulované nájemné, které dnes činí v Pardubicích u bytů první kategorie 21 korun za metr čtvereční, stoupnout alespoň na dvojnásobek, aby se pokryly náklady s drobnými opravami a údržbou.
    Pardubičtí radní přesto nedávno odmítli zvýšit nájemné v přibližně 500 bytech s volným nájmem, i když to městu umožňují dané nájemní smlouvy. Platby se mohly zvýšit až do koeficientu inflace z předchozího roku, který činí 1,9 procenta. "Město nemá šanci zvyšovat regulované, ale pouze komerční nájemné. Těch, kteří jsou chráněni zákonem, by se to stejně nedotklo. Nebylo by to fér vůči lidem, kteří platí už dnes komerční nájem," řekl náměstek primátora Jiří Razskazov.
    V minusu je také Ústí nad Orlicí. Ponechalo si i horší nájemní byty a na jejich opravy a údržbu nyní doplácí. Asi 300 bytů je v městských domech, další tři stovky v domech společenství vlastníků. "Celkově jsou městské nájemní byty prodělečné, radnice je vloni dotovala přibližně třemi miliony korun ze svého rozpočtu. Starší byty vyžadují opravy a rekonstrukce a to samozřejmě polyká hodně peněz," uvedl Jaroslav Lukáš ze společnosti Demoservis, která má správu městských bytů v Ústí nad Orlicí na starosti.
    Jinde pronájem městských bytů vynáší zisk. Svitavy loni získaly z nájemného z 661 městských bytů zhruba devět milionů korun, opravy bytového fondu je stály přibližně sedm milionů korun. "V minulosti město nájemní byty rozsáhle privatizovalo a ponechalo si pouze byty první kategorie. Navíc Svitavy masivně budují nové bytové domy. Na městských bytech proto není moc co opravovat, takže ve výsledku z nájemného máme nevelký výnos," řekl ČTK vedoucí odboru správy majetku svitavské radnice Petr Vítek.
    Podobně má kladnou bilanci Chrudim. Z celkem 525 městských bytů získalo vloni město 5,6 milionu korun, náklady na opravy činily pouze 3,3 milionu korun. "Předpokládaný výnos z nájemného v roce 2006 dosáhne 6,5 milionu korun," uvedla mluvčí Chrudimi Sylva Drašnarová.
0 komentářů
přidat komentář