Apollonův chrám v Lednicko-valtickém areálu získá původní podobu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
08.03.2006 14:00
Praha

    Břeclav - Do konce letošního roku by měl získat původní podobu Apollonův chrám - historický objekt, který patří v Lednicko-valtickém areálu na Břeclavsku ke známým výletním místům. Rekonstrukce budovy s vyhlídkovými terasami přijde na 6,5 milionu korun. Podle památkářů je možné, že turisté budou moci objekt navštívit ještě na konci letní sezony.
    "Práce začaly již loni. Nyní je nutné dokončit fasády, a především zrestaurovat sochy s antickými výjevy, které chrám zdobí," řekla dnes ČTK kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. Zdůraznila, že objekt dlouhá desetiletí chátral.
    Chrám připomínající antického boha Apollona je podle starosty Břeclavi Dyma Piškuly poslední historický objekt z Lednicko-valtického areálu ležící v katastru města, který potřebuje opravy. "Peníze na ně jsou již přislíbeny. Opravený chrám bude jistě lákat více turistů," řekl dnes novinářům starosta.
    Objekt je jedním ze saletů - samostatně stojících budov, které byly kdysi postaveny, aby architektonicky zkrášlily okolí zámku v Lednici, jejž obklopuje třicetihektarový park.
    Chrám Apollona, antického boha světla a hudby, vznikl na břehu Mlýnského potoka v roce 1817 jako vyhlídka. Nedaleko něj lze najít dalších 14 historických výletních objektů.
0 komentářů
přidat komentář