Liberec hledá investora pro zanedbanou část dolního centra

Vložil
ČTK
08.03.2006 09:20
Praha

    Liberec - Liberec hledá investora pro oblast podél koryta Lužické Nisy v takzvaném dolním centru. V místě, které dnes patří k nejzanedbanějším v centrální části města, by měly vyrůst objekty s obchody, kancelářemi a byty. Radnice už nabídla k prodeji pozemky bývalé tržnice za budovou ČSOB. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Uzávěrka přihlášek je 15. dubna.
    Investoři musí splnit regulační podmínky, například v domech mají převažovat byty a kanceláře. "Měly by to být budovy spíše pro městské bydlení," řekl deníku vedoucí odboru rozvojových projektů Ladislav Fuchs. Liberec nabídl pozemky ohraničené ulicemi Hrazená, U Besedy a Lužickou Nisou. Součástí je i jeden dům určený k demolici. Podle regulačních podmínek tam mají vyrůst tři maximálně pětipodlažní domy.
    Část kolem Nisy patří k nejvíce zanedbaným částem centra města, v posledních letech ale začíná přitahovat investory. Jeden z nich například vzkřísil tovární budovy na levém břehu Nisy a přeměnil je na restauraci a tržnici. Most, který k nim přes řeku vede, je jedním z 12 adeptů na titul Stavba roku Libereckého kraje.
    Radnice v této oblasti, přezdívané kdysi liberecké Benátky, vlastní velkou část pozemků, zatím ale přestavbu území blokuje. Město kdysi nechalo zpracovat studie, jak by mohla oblast podél Nisy vypadat, vše ale zůstalo jen na papíře. Několik studií budoucí podoby udělali také studenti liberecké architektury. Adam Gebrian dokonce s návrhem získal cenu za nejlepší urbanistickou práci mezi českými a slovenskými studenty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články