Ostrava připravuje stavbu nové koncertní haly

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
20.04.2011 20:40
Ostrava

Ostrava - Ostrava připravuje stavbu nové koncertní haly. Spolupracuje na tom s britskou firmou Arup, která se podílela například na stavbě opery v australském Sydney. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekli primátor Petr Kajnar (ČSSD) a hlavní architekt města Cyril Vltavský.

    Zdůraznili, že město chce, aby koncertní hala byla nejlepší, jakou město může postavit. "Stavíme to řekněme na stovky let, takže to nechceme pokazit," řekl Kajnar. Pokud vše dobře půjde, mohlo by podle něj město příští rok vypsat architektonickou soutěž.
    Největším problémem ale bude zajistit peníze. "Kdyby peníze nebyly problém, tak si myslím, že ode dneška do tří let by mohla hala stát. Spíš si ale myslím, že to bude tak, že budeme mít projekt a budeme usilovat o podporu," uvedl primátor. Podle představy vedení města by nová koncertní hala měla stát 800 milionů až miliardu korun. "Myslíme si, že za tyto peníze to lze postavit," řekl primátor.
    Architekt Vltavský uvedl, že město se přípravou zabývá intenzivně dva roky a snaží se pojmenovat priority, které musí hala splňovat. "Nejsme provozovatelé takových staveb, proto hledáme tu nejlepší firmu, která nám pomůže," řekl. Klíčové je podle něj zvolit správný počet míst i sálů. "Důležitý je i správný tvar vnitřních sálů, protože to má vazbu na akustiku a ta je prioritní," vysvětlil Vltavský.
    Město počítá s tím, že by v hale bylo okolo tisíce míst. "Na druhé straně právě Arup říká, že určitý typ koncertů v tak malých sálech se nevyplatí," řekl Kajnar. Dodal, že podobnou informaci má i od pořadatelky festivalu Colours of Ostrava a dalších hudebních akcí Zlaty Holušové. "Říkala, že potřebuje mít minimálně 1300 míst, když si tady pozve nějakou hvězdu, aby se jí to zaplatilo na vstupenkách," řekl primátor, podle kterého právě počet míst je jednou z prvních věcí, o kterých je třeba rozhodnout.
    Hala má stát na území Černé louky, které chce město postupně proměnit. Vychází přitom z urbanistického návrhu nizozemské společnosti Maxwan. Ta v místě navrhla park obklopený budovami, které kolem středové plochy vytvoří jakousi podkovu. Měly by tam kromě koncertní haly vzniknout i byty, hotel nebo městská galerie. O přesném umístění koncertní haly přitom ještě není rozhodnuto.
    Návrh ji plánoval do blízkosti tramvajové trati, což se zdálo být výhodné například kvůli návštěvníkům, kteří využívají městskou hromadnou dopravu. Podle Vltavského se však ukazuje, že by se z tramvají mohly do haly přenášet vibrace. "Odrušit tu tramvaj by bylo tak nákladné, že se vyplatí spíš halu posunout," řekl k tomu primátor Kajnar. Vltavský uvedl, že vhodná mohou být další dvě místa. Dodal, že diskuze nyní směřují k přesnému stanovení plochy pro halu, což město potřebuje, aby mohlo vypsat architektonickou soutěž.
0 komentářů
přidat komentář

Související články