Historickým městem roku 2010 je Znojmo

Zdroj
Leona Matušková Heczková
Vložil
ČTK
19.04.2011 21:10
Praha/Znojmo - Historickým městem roku 2010 bylo dnes na Pražském hradě vyhlášeno jihomoravské Znojmo. Ocenění je odměnou za péči o památky, vítěz dostane milion korun. Titul Historické město roku se udílí od roku 1994. Tentokrát se přihlásilo téměř 50 historických měst z České republiky. Pořadatelé vybrali vítěze ze tří finalistů, kromě Znojma o titul usilovaly východočeská Polička a jihočeské Prachatice. Vedení Znojma investuje milion do památek.

    Znojmo leží na skále nad řekou Dyjí. Jako pevnost a prosperující sídlo bylo Znojmo v minulosti významným majetkem českých králů a moravských markrabat. Slavné dějiny města lze dokumentovat zachovalými architektonickými památkami.
    Město se pyšní hradním areálem s barokním zámkem, románskou rotundou Panny Marie a sv. Kateřiny, gotickým děkanským chrámem sv. Mikuláše a půltuctem středověkých kostelů a klášterů. Dochovaly se také mnohé renesanční měšťanské domy. Znojmo pečuje o svou Městskou památkovou rezervaci od vyhlášení v roce 1971. Na území města se nachází 167 nemovitých kulturních památek.
    V roce 2010 Znojmo obnovilo tři měšťanské domy. Do soutěže se zapojilo i s projektem zpřístupnění přízemních prostor několika domů veřejnosti a revitalizací Karolíniných sadů. Město plánuje další využití podzemí v rámci turistického ruchu.
    "Ocenění si velmi vážíme. Je to ocenění práce mnoha mých předchůdců na radnici, kteří se léta snažili památky ve městě obnovovat. Znojmo bezesporu rozkvetlo," řekl ČTK znojemský starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD). Milion korun, spojený s titulem historického města roku 2010, použije Znojmo na zvelebení svého centra. Podle starosty je nutné do budoucna postupovat při těchto pracích postupovat z hlediska financí efektivněji. Připomněl, že Znojmo se nyní potýká s vysokým dluhem.
    Podle ředitele jihomoravských památkářů Petra Kroupy si Znojmo bezesporu ocenění zaslouží. "Nechalo předláždit centrální historická náměstí, revitalizuje středověké hradby a snaží se zkulturnit jejich okolí. Stejně důležitá je péče radnice o zchátralý Loucký klášter. Těch významných počinů v oblasti památkové péče má tedy poměrně mnoho," řekl ČTK Kroupa. Podle něj získání ocenění jistě pomůže v rozvoji turistiky ve Znojmě.
    Loni se stal Historickým městem středočeský Beroun, cenu si na Hradě přebíral tehdejší starosta města a dnešní ministr kultury Jiří Besser.
    Kromě absolutního vítěze se dnes vyhlásila také úspěšná města regionálních kol, která dostanou odměnu 100.000 korun. Letos byla úspěšná středočeská Kutná Hora, Cheb na Karlovarsku, Klatovy v Plzeňském kraji, Žatec v Ústeckém kraji, Jilemnice na Liberecku, Jičín na Královéhradecku, Lipník nad Bečvou v Olomouckém kraji, Třebíč na Vysočině, Uherské Hradiště ve Zlínském kraji a Příbor v Moravskoslezském kraji. V kraji Hlavní město Praha zvítězila první městská část.
    Města se mohla do soutěže hlásit do konce loňského roku. Letos v lednu se hodnotilo na krajské úrovni, pak na celostátní.
    Titul Historické město roku se udílí za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Ceny se předávají v rámci Mezinárodního dne památek a historických sídel, který připadá na 18. dubna.
    Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj.
0 komentářů
přidat komentář

Související články