Praha začne s opravou další části Karlova mostu

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
19.04.2011 20:50
Praha

Praha - Praha začne v příštích týdnech s opravou další části Karlova mostu. Tentokrát se bude obnovovat izolace na Křižovnickém náměstí na staroměstské straně mostu. Opravu zajistí za 30 milionů bez DPH firma Firesta - Fišer, rozhodla dnes rada hlavního města. Novinářům to řekl náměstek primátora Antonín Weinert (ČSSD). Podle něj jde o havarijní opravu.
    V místě je prý špatná izolace. "Zatéká do cihlových kleneb, zatéká dokonce i pod mosteckou věž," uvedl náměstek. "Původní betonová deska z osmdesátých let minulého století byla na několika místech perforována při archeologickém průzkumu, takže hydroizolace je už nefunkční," doplnil.
    Během rekonstrukce bude opravena klenba pod náměstím, její izolace a náměstí bude nově vydlážděno. Podle Weinerta by práce měly začít co nejdříve, dodavatel prý slíbil, že budou trvat asi rok a čtvrt. Celková cena i s daní by měla činit zhruba 36,5 milionu korun.
    Výběrové řízení na zhotovitele bylo vyhlášeno už v loňském roce. Vedení města si ale podle Weinerta chtělo u památkářů ověřit, že oprava bude v souladu se všemi předpisy. Město se tím chtělo vyhnout sporům o způsobu rekonstrukce mostu.
    Někteří odborníci totiž v minulosti kritizovali rekonstrukci zábradlí a mostovky. Podle nich bylo vyměněno více kvádrů, než bylo potřeba. Praha také dostala za opravu vysokou pokutu. Nakonec ji ale nemusela platit, delikt byl totiž podle ministerstva kultury promlčen.
    Po opravě Křižovnického náměstí bude následovat dlouhodobá oprava venkovního pláště a jednotlivých oblouků. Podle Weinerta bude trvat zhruba 14 až 20 let. "To je ale poměrně velký technický problém, jedná se o otevření zvláštního lomu na pískovec. Je tam totiž k výměně asi 64.000 kvádrů," poznamenal Weinert. Podle něj zatím nebyla zvolena technologie opravy.
    Karlův most je druhým nejstarším dochovaným kamenným mostem v České republice. Nahradil Juditin most, který strhlo jarní tání roku 1342. Stavbu zahájil císař Karel IV. roku 1357, dostavěn byl na počátku 15. století. Jeho délka je 520 metrů. Až do roku 1879 se jmenoval Kamenný.
0 komentářů
přidat komentář