Remix

Vložil
Jan Kratochvíl
14.06.2005 13:45
Rodinná firma Hesselschwerdt postavila poblíž Stuttgartu prodejnu nábytku a bytových doplňků. Netradiční stavba vyrostla na pozemku starého statku. Novostavba svou koncepcí vychází z historického kontextu místa a ve svém tvarosloví využívá jak soudobé, tak i renovované konstrukční a interierové prvky původních staveb. Stará budova tak žije dál v nové architektuře. Slouží jako ústředí firmy Hesselschwerdt a také jako obydlí majitelů.

Jméno firmy Hesselschwerdt ze Stuttgartu je spojeno s tradicí domácího nábytku a bytových doplňků. Dnes však firma prodává také klasický nábytek, nábytek soudobých návrhářů a také vybavení a doplňky pro interiéry a výstavnictví. V budoucnu by chtěla zajišťovat prostory pro oslavy a výstavy. Staré sídlo firmy velkorysým plánům nestačilo, a tak se rodina rozhodla pro změnu. Zvítězil pozemek na předměstí Stuttgartu, který je snadno dostupný jak automobilem, tak hromadnou dopravou. Stál na něm starý statek se stájemi a stodolou, ale ten nebylo možné pro záměr nových majitelů využít. Musel proto ustoupit velkorysé moderní stavbě, která však architektonickým pojetím dokonale splynula s okolní zástavbou. Objekt nápaditě spojuje moderní řešení se zachovalými prvky původní stavby. Návštěvníci tak mohou obdivovat staré trámoví, do jehož tváře se nenapodobitelným způsobem podepsal čas, starobylé dveře a kamenné zdivo.

Smysl pro detail
Výsledkem snahy nových majitelů je soubor tří budov - obytného domu, obchodu a věže. Celkové uspořádání objektů se odvíjí od polohy původních staveb. Všechny tři budovy se navzájem liší jak svou funkcí, tak tvarem. Obytný dům má jednoduchou fasádu opatřenou omítkou, zatímco obchod s nábytkem okamžitě přitáhne pozornost svými okny, která sahají od podlahy až po strop, a také stěnami z přírodního dřeva - sibiřského modřínu. Mezi okolními tradičně pojatými budovami působí jako poutač. Tyto dvě stavby jsou doplněny zděnou věží, která může být v případě potřeby využita jako další výstavní plocha. Všechny tři budovy propojují průchody, z nichž některé jsou v podzemí. Stará kůlna v zadní části pozemku je jakousi relikvií a připomínkou toho, jak byl objekt dříve využíván. Ve výstavních prostorách se renovované části ze starého statku přirozeně prolínají s novou architekturou a akcentují důraz, který klient klade na detail. Například do stěn jsou vsazeny zrestaurované dveře i ze statků v blízkém okolí. Do prodejních prostor klient navrhl velké pracovní stoly, které jsou, stejně jako skříně na materiál, zhotoveny z ořechového dřeva. Kombinace vícefasetových prvků prozrazuje rukopis zkušeného návrháře a zároveň inspiruje zákazníky.

Vysoký standard osvětlení a vybavení
Pro celkové pojetí budovy prodejny je určující komplexní systém, který zajišťuje dostatek umělého i denního světla. Velká okna sahající od podlahy až ke stropu nabízejí ničím nerušený pohled na vystavené předměty a umožňují dennímu světlu, aby proniklo hluboko do interiéru. Napomáhají prvnímu kontaktu se zákazníkem a odhalují funkci budovy. Kromě toho opticky zvětšují výstavní prostor. Stropní bodová světla jsou ve dne využita pouze omezeně, v noci však osvětlují výlohy a prodejní prostory.
Velká střešní okna VELUX propouštějí do nižších podlaží další denní světlo přes galerii. Umocňují tak výjimečný dojem z výstavních a pracovních prostor a zvyšují jejich atraktivnost pro zákazníky. Celkové osvětlení a vnitřní vybavení je řízeno snadno ovladatelným systémem BUS.

Projekt s minulostí a budoucností
Výsledek dokládá, že vynaložené úsilí se nakonec vyplatí. Po tříleté stavební fázi doprovázené nekonečným vyjednáváním s místními úřady, které přineslo mnoho změn v původním návrhu, vznikla výjimečná stavba, která stojí za návštěvu. Ucelený projekt firmy Hesselschwerdt nese výrazný rukopis svého majitele, ale zároveň zachovává spojení s historií.

Návrh:
Hahn und Hahn,
Robert-Leicht-Strasse 127,
70563 Stuttgart, tel. 0711-6204380,
info@hanharchitektur.de

Fotografie:
Stefan Schumacher
Geibelstraße 13
D-81679 Muenchen (Mnichov)
Tel. 0049/89/476904
schumacher.bruski@t-online.de

Projekt:
Obchod s nábytkem a bytovými doplňky a obytný dům

Město:
Plieningen ve Stuttgartu

Země:
Německo

Více informací naleznete na www.VELUX.cz