Ideální vrata pro potravinářský průmysl? Rychlá a snadno čistitelná!

12.07.2023 15:40
EFAFLEX – CZ s.r.o.

Technologie zpracování potravinářských produktů se mění rychlým tempem. Co se však nemění, jsou vysoké nároky na provozy, kde se potraviny zpracovávají. Má-li se výrobek dostat ke spotřebiteli v bezvadném a bezpečném stavu, je třeba minimalizovat rizika kontaminace potravin a surovin. Proto se do potravinářských provozů instalují rychlá a snadno čistitelná vrata, která tyto náročné požadavky pomáhají splňovat.

Legislativa totiž po producentech potravin požaduje, aby prostory nebyly zdrojem kontaminace a neohrožovaly bezpečnost potravin. Výrobci průmyslových vrat proto musejí nejen dodržovat nejvyšší hygienické normy, ale také minimalizovat teplotní výkyvy, které jsou pro potraviny kritické.

Jaká vrata jsou ideální do prostorů s přísnými hygienickými standardy?

Německý spolkový svaz potravinářských inspektorů (BVLK) výslovně doporučuje EFA-SRT® EC "Easy Clean" od společnosti EFAFLEX. Jsou rychlá a snadno čistitelná. Jejich konstrukce je navržena tak, aby na nich neulpívala nečistota a byla snadno dostupná sanitaci včetně vnitřní oblasti. K tomu slouží lehko odnímatelné kryty zárubní, rolety a motoru. Veškerá voda po sanitaci stéká do bočních rámů, a tudíž nedochází ke znečištění prostoru pod samotným vratovým listem.

EFA-SST® TK-100 – Nejlepší izolační vlastnosti ("U" – hodnota 0,62 W/m²K při rozměru 4,0 × 4,5 m), patentované vyhřívané lamely oddělené od vyhřívaného rámu EFA-AFM® s aktivní vodicí lištou zabraňující zamrzání a rychlost otevírání 2 m/s dělají z těchto vrat volbu číslo jedna pro mrazírny. Vrata je navíc možné instalovat jak z teplé, tak i ze studené strany provozu.

EFA-SST® ISO-60 – Velmi rychlá vrata do chladírenských provozů s maximální tepelnou izolací ("U" – hodnota 0,8 W/m²K při rozměru 6,0 × 6,0 m) a lamelami EFA-THERM® silnými 60 mm. Rychlost otvírání je 2,5 m/s.
Design vrat EFAFLEX pro potravinářské provozy maximálně zohledňuje požadavky na vhodnou geometrii tvarů, čistitelnost a snadnou dostupnost nejen vnějších, ale i vnitřních povrchů, například díky možnosti snadného uvolnění uzávěrů vík rámů a jejich odklopení. Rám vrat je vyroben z potravinářské nerezavějící oceli a elastický závěs z tkaniny vhodné pro použití v potravinářském průmyslu. Vrata samotná nejsou zdrojem žádné kontaminace, jako je například samovolný únik maziv či jiných náplní.

Proč je rychlost vrat důležitá

Významnou vlastností vrat EFAFLEX je jejich mimořádná rychlost pohybu při otevírání a zavírání a tím minimalizace času, po který vrata zůstávají otevřená. Při rychlém otevření a zavření vrat se nestačí změnit proudění vzduchu, čímž se minimalizuje nejen případná ztráta tepla (či chladu), ale především nežádoucí kontaminace bakteriemi nebo plísněmi. Funkční výhodu vrat EFAFLEX coby hygienické clony lze nalézt především v prostorách s řízenou kvalitou a prouděním vzduchu, kde se má zamezit mísení vzduchu mezi dvěma prostorami s odlišnými hygienickými poža- davky (např. mezi hygienickou a nehygienickou zónou).

K benefitům vrat EFAFLEX je třeba připočíst i možnost volby několika různých způsobů ovládání jejich automatického chodu, nejen coby minimalizace kontaminace (žádné kliky – žádná madla), ale také coby eliminace špatných lidských návyků, jako je nezavírání dveří.

Funkční výhody vrat EFAFLEX pro potravinářské provozy umějí ocenit jak velké potravinářské společnosti MADETA nebo BUDĚJOVICKÝ BUDVAR, tak i menší lokální výrobci, jako je třeba rodinná firma MALÝ VINAŘ. Úspěšné instalace rychloběžných vrat EFAFLEX, které se každý rok rozrůstají, jsou potvrzením, že tato vrata zdárně drží krok s novými potravinářskými trendy a s neustále se zpřísňujícími hygienickými požadavky na tyto provozy.