Jan Kotěra v Hradci

Jan Kotěra in Hradec

Autor: Ladislav Zikmund-Lender
Nakladatelství: Pravý úhel
Rok vydání: 2016
ISBN: 978-80-905271-6-4
Formát: 138 stran, brožovaná
Jazyk: česky, anglicky
Běžná cena: 319 Kč
Naše cena: 300 Kč (bez 0 % DPH: 300,00 Kč)
  12,88 € (bez 0 % DPH: 12,88 €)
Skladem: 2 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Nová kniha historika umění Ladislava Zikmunda-Lendera se zabývá interpretací realizovaných i nerealizovaných projektů Jana Kotěry pro Hradec Králové.
Kotěrova prácepro město sahá od architektových začátků těsně po roce 1900 až do jeho předčasné smrti v roce 1923, může tedy zároveň sloužit jako průřez jeho dílem, kde se uplatnily různé vrstvy jeho tvůrčího uvažování. Autor zasazuje stavby do dobového kontextu politických, sociálních a ekonomických vztahů i do souvislosti s dynamicky se rozvíjející výstavbou města, zaštítěnou národně-demokratickým starostou Františkem Ulrichem.
Jednotlivé projekty ukazují Kotěrův vztah k minulosti – historismům, romantismům a klasicismům, jeho pojetí užitných, industriálních staveb, naznačují jeho názor na urbanismus a poskytují výklad Kotěrových architektonických inovací, jak byly vnímány dobovou kritikou, ale také jak po Kotěrově smrti žily vlastním životem.
Kniha je doplněna řadou dosud nepublikovaných snímků, plánů, skic, pohlednic či reprodukcí, ale i současnou fotografickou dokumentací, včetně leteckých fotografií.

Související

0 komentářů
přidat komentář