Stavební tepelná technika a energetika budov

Autor: Jiří Vaverka
Nakladatelství: Nakladatelství VUTIUM
Rok vydání: 2006
ISSN: 80-214-2910-0
Formát: 648 stran, B5
Jazyk: česky
Běžná cena: 400 Kč
Naše cena: 350 Kč (bez 0 % DPH: 350,00 Kč)
  14,11 € (bez 0 % DPH: 14,11 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 7 dnů)
 

Resumé
Publikace svým tématem navazuje na knihu autorů Prof. Ing.Jiřího Vaverky DrSc., Doc. Ing. Josefa Chybíka CSc.a prof. Ing. Františka Mrlíka DrSc."Stavební fyzika 2 - Stavební tepelná technika", kterou vydalo nakladatelství VUTIUM v roce 2000.
Vzhledem k tomu, že v období 2001 až 2005 došlo v normové a legislativní úrovni tepelné techniky k výrazným změnám, které významně ovlivňují kvalitativní úroveň prvků a tím i změny v konstrukčních skladbách prvků, bylo žádoucí původní publikaci v tomto trendu přepracovat a respektovat nové trendy. Tento požadavek byl prezentován z řady odborné veřejnosti-stavebních projektantů, architektů, investorů, pracovníků správních aparátů, ale i uživatelů, kterým původní publikace byla pomůckou při jejich činnosti.
Odborná úroveň autorského týmu, lektoři i další spolupracovníci dávají záruku, že i tato kniha splní svoji funkci, to znamená, že bude dobrou vysokoškolskou učebnicí na fakultách stavebních a architektury v České republice a zahraničí a současně vhodnou pomůckou pro odbornou veřejnost mající vztah k problematice.
Vstupní kapitoly pojednávají o zásadních principech šíření tepla ,vstupních okrajových podmínkách při hodnocení konstrukcí, prostorů a objektů z hlediska požadavků stavební tepelné techniky. Tato část obsahuje i databázi fyzikálních vlastností všech materiálů, které významně vstupují do hodnotících postupů.
Druhá, poměrně rozsáhlá část je věnována , dle hierarchické posloupnosti ČSN 730540-2 jednotlivým kriteriálním požadavkům. Úvod této části patří genezi časového vývoje součinitele prostupu tepla respektive tepelného odporu a srovnání jeho současného niveau s Evropou, v úrovni požadavku měrné spotřeby energie i s USA.    
Další kapitoly tohoto bloku vysvětlují základní principy a postupy v hodnocení stavebních konstrukcí,prostorů a objektu ve vztahu k požadavkům uvedeným v ČSN 730540/2002 při respektování změny Z1/2005.Jsou zde zapracovány tabelární a grafické pomůcky ulehčující a zpřehledňující řešení konkrétních situací. Na celé řadě příkladů jednotlivým požadavkovým kriteriím je demonstrován na konkrétních příkladech postup řešení a konkretizován na numerickém řešení.
Při zpracování tohoto souboru kapitol bylo přihlíženo k jeho maximální přehlednosti a komplexnosti ve vztahu k celé řadě souběžně platících ČSN EN ISO.
Další třetí část, lze definovat jako aplikační v konkrétních návrzích konstrukčních prvků, při respektování jednak současné normativní úrovně stavební tepelné techniky a jednak využití progresivních materiálů při řešení návrhu skladeb konstrukčních prvků. Jedná se zejména o transparentní a neprůsvitné horizontální konstrukce, jejich parametry a vhodnost použití, tepelné izolace a jejich aplikace jak u nově realizovaných objektů , tak i při rekonstrukcí a pojednání o zásadních atributech konverze sluneční energie.Tato kapitola má v plném rozsahu charakter pomůcky projektantům případně investorům v předlohách vhodných skladeb horizontálních a vertikálních prvků, ale i hlavních zásad  při navrhování málo frekventovaných objektů (výstavní,sportovní, průmyslové a vysokohorské objekty).
Kniha ve své čtvrté části, která je novum oproti původní publikaci se zabývá  progresivním oborem v realizaci objektů pozemního charakteru, stavbami s nízkou potřebou energie.Jedná se zejména o objekty definované jako nízkoenergetické, pasivní a nulové.Definováním těchto objektů, jeiich historií a srovnání s běžně realizovanými je v preambulích částech této kapitoly.
Dominující část je věnována zásadám navrhování těchto domů a to jak z pohledu normových parametrů, tak i urbanisticko-dispozičního řešení a zejména v úrovni respektování konstrukčních zásad ve vztahu k možné minimalizaci defektních detailů.
Výpočtovými postupy navrhování těchto objektů a zejména celá řada příkladů ze zahraničí i tuzemska tato kapitola demonstruje možnosti realizace těchto objektů jak v úrovni stavebně konstrukční tak i architektonicko hmotové.
Poslední část demonstrovaná kap.18 na které jsme spolupracovali s kolegy ze Slovenska se zbývá problematikou měření stavebně fyzikálních vlastností jak materiálů tak i konstrukčních prvků z hlediska stavební tepelné techniky.
Prof. Ing. Jiří Vaverka, DrSc.
vedoucí autorského kolektivu