Smrt a život amerických velkoměst

Autor: Jane Jacobs
Nakladatelství: MOX NOX
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-905064-4-2
Formát: 480 stran,13 x 22cm, brožovaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 469 Kč
Naše cena: 450 Kč (bez 0 % DPH: 450,00 Kč)
  19,31 € (bez 0 % DPH: 19,31 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 21 dnů)
 

V provokativním a kritickém titulu autorka srozumitelným a čtivým jazykem upozornila na řadu palčivých - a přitom přehlížených -  problémů současných měst. Za původce těchto problémů přitom označila obvyklé postupy moderního městského plánování, které obvinila z krátkozrakosti a intelektuální arogance. Zatímco sama obdivovala rozmanitost, kterou přirozená městská struktura pomáhá vytvářet, moderní urbanismus spojovala s vytvářením monofunkčních a nepřirozených prostorů, které vedou k postupné degeneraci, ničí komunity a vytváří izolované a nepřirozené městské prostory. S tímto přístupem se dočkala ohlasu nejen u laické veřejnosti, ale nakonec také u odborníků. Dnes tato publikace nesmí chybět v knihovně žádného architekta či urbanisty. Význam českého vydání knihy podtrhuje fakt, že mnoho fenoménů, které Jane Jacobs popisuje na příkladech amerických měst, u nás zakořenilo teprve nedávno. Snad by se dalo dokonce říci, že u nás je nyní kniha aktuálnější než kdy dříve.

Knihu aktualizovala a doplnila překladatelka původního českého vydání – Jana Solperová. Vysvětlující české poznámky, které pro původní vydání připravil urbanista Jiří Hrůza, redigovala architektka Lenka Burgerová.


Americko-kanadská autorka Jane Jacobs (*1916 - †2006) byla známá aktivistka, teoretička, amatérská ekonomka a urbanistka, silná kritička autorit. Po té, co se proslavila svojí knihou "Smrt a život amerických velkoměst" (1961; česky 1975), která doslova převrátila naruby přístup k modernímu územnímu plánování, pokračovala ve svém pozorování měst a v nich žijících komunit. V jejich fungování nachází vztahy a závislosti, které odhaluje ve svých knihách. Kromě zmiňovaného bestselleru "Smrt a život amerických velkoměst" patří mezi ty nejuznávanější tituly: "Ekonomie měst" (1969; česky 2012), "Města a bohatství národů" (1984; česky 2012), "Systems of Survival" (1992; "Formy bytí") nebo "Dark Age Ahead" (2004; "Doba temna přichází"). Přestože nebyla vzděláním ani urbanista ani ekonom, jsou její postřehy a teorie přijímány odbornou veřejností, díky jejímu spisovatelskému umění vyprávět jsou však přístupné všem. Na její počest uděluje od roku 2007 Rockefellerova nadace těm, kdo významně přispěli k přemýšlení o urbanismu, "Zlatou medaili Jane Jacobs ."

Související

0 komentářů
přidat komentář