Města pro lidi

Autor: Jan Gehl
Nakladatelství: Nadace Partnerství
Rok vydání: 2012
ISBN: 978-80-260-2080-6
Formát: 262 stran, 19,1 × 25,3 cm, brožovaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 790 Kč
Naše cena: 790 Kč (bez 0 % DPH: 790,00 Kč)
  33,91 € (bez 0 % DPH: 33,91 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Za více než čtyřicet let pomohl Jan Gehl přeměnit městské prostředí na celém světě na základě svého celoživotního výzkumu tak, aby lidé skutečně využívali, respektive mohli využívat, prostory, kde žijí a pracují. V této revoluční knize prezentuje Gehl své poslední dílo – vytváření nebo přetváření města do lidského měřítka. Jasně vysvětluje a popisuje metody a nástroje, které používá k tomu, aby přetvořil nefunkční město do takové městské krajiny, jakou by měla být: městem pro lidi.
S ohledem na měnící se demografické faktory a měnící se životní styl, Gehl zdůrazňuje čtyři základní otázky, které pokládá za nezbytné zodpovědět k tomu, aby bylo plánování rozvoje města úspěšné. Vysvětluje, jak vytvořit města, která jsou živá, bezpečná, udržitelná a zdravá. Zaměření na tyto otázky vede Gehla k přemýšlení i o tom největším městě ve velmi malém měřítku. Podle Gehla je třeba vnímat městské prostředí prostřednictvím pěti lidských smyslů ze zkušenosti při rychlosti chůze, spíše než při rychlosti jízdy autem nebo autobusem. Tento detailní pohled je podle jeho názoru velmi často v současných projektech opomíjen.
V závěrečné kapitole se Gehl věnuje plánování městského prostředí zaměřeného na lidské měřítko v rychle rostoucích městech v rozvojových zemích. "Toolbox" pak představuje klíčové principy, přehledy metod a seznamy klíčových slov.
Kniha je bohatě ilustrovaná více než sedmi sty fotografiemi, kresbami a ukázkami Gehlových prací po celém světě.