Polička plánuje opravu střechy stadionu, nemá nosnost podle současných norem

Publisher
ČTK
03.04.2024 19:45
Czech Republic

Polička


Polička - Město Polička na Svitavsku plánuje opravu střechy zimního stadionu, aby měla nosnost podle současných norem. Letos oprava nejspíš nezačne. Radnice nejdřív potřebuje projekt, který bude odpovídat aktuálním požadavkům. Téma rozděluje koalici a opozici. ČTK to řekl starosta Jaroslav Martinů (ODS). Stadion má každý rok před zimou posudek, který schvaluje jeho provoz. Kdyby hodně sněžilo, město musí sníh ze střechy shazovat, aby ji nezatěžoval.


Zimní stadion město zprovoznilo na konci roku 1992. Na výstavbě se brigádnicky podílely místní sportovní oddíly. V té době ještě neměl střechu nebo toalety. V dalších letech přibyly šatny a sociální zařízení a zastřešení tribuny pro 800 lidí. V roce 2004 město dokončilo zastřešení celého zimního stadionu, což byla první etapa plánované modernizace, další se už neuskutečnily.

"Uteklo hodně let a stadion není dokončený. My jsme na to neměli peníze. Stadion jsem dokončili ze 70 procent. Asi dva roky nazpátek spadla ze stropu vata, to nás vyděsilo. Byla nasáklá vodou. Voda snižuje únosnost konstrukce střechy," řekl Martinů.

Každou zimu městská firma TES Polička hlídá, kolik napadne sněhu. Dělá to od té doby, kdy se v Humpolci pod tíhou sněhu zřítila v roce 2006 střecha stadionu. "Hlídáme zatížení střechy sněhem, to děláme tak 20 let. Za tu dobu se sníh shazoval asi třikrát," řekl Miloš Grubhoffer, který se o zimní stadion stará. Na střechu stadionu má město každoročně posudek, zimní stadion nemá omezení provozu, dodal.

Město po zjištění, že je nasáklá střešní izolace, nechalo zpracovat projektovou dokumentaci. Firmy ucházející o zakázku se proti projektu ohradily, podle nich neodpovídal současným normám. Tendr proto město zrušilo a začalo znovu. Druhý projekt by byl patrně finančně únosný, ale normy by nadále nesplňoval. Podle starosty šlo o akceptovatelný kompromis. "Další projektanti vymysleli, abychom nemuseli nic bourat, že halu vyztuží, ale stále to nebude splňovat současné normy. Opravu podmíní instalací monitorovací techniky, která měří sníh," řekl Martinů.

Město vyčlenilo na opravu stadionu 40 milionů korun v rozpočtu a schválilo projekt. Opozice po čase zjistila, že ani druhá varianta nenabízí trvalé řešení a nesplňuje současné normy zatížení. Podle starosty Martinů se z toho stalo politické téma. Ve čtvrtek se kvůli stadionu koná mimořádné zastupitelstvo. "Chceme zadat kvalitní projekt, chceme znát cenu investice a rádi bychom, aby byl výsledek dlouhodobý a bezpečný, nechceme dočasné řešení," řekl ČTK opoziční zastupitel Jiří Trávníček (Otvírání Poličky).

Zastupitelstvo se má podle něj sejít, aby schválilo kompletní opravu střechy, tedy zesílení konstrukce, která by splňovala české normy. Díky tomu bude moci sloužit další desetiletí. Opozice také upozorňuje na to, že stadion stále není modernizovaný. "Měly by se vyřešit tři palčivé věci, technologie, zateplení a vzduchotechnika. V rozpočtu ale nejsou peníze, aby se tohle všechno udělalo," dodal Trávníček.
0 comments
add comment