Linkcity chce letos v Ostravě začít stavět polyfunkční dům Rezidence Stodolní

Publisher
ČTK
13.05.2024 18:20
Czech Republic

Ostrava


Ostrava - Developerská společnost Linkcity Czech Republic chce letos v centru Ostravy zahájit stavbu polyfunkčního domu Rezidence Stodolní. Nahradí komplex nevyužitých budov, které se nacházejí v sousedství historické budovy někdejších jatek a u známé zábavní oblasti. Stavba by měla začít na konci letošního roku, dokončení se plánuje o dva roky později. Společnost Linkcity to dnes sdělila ČTK. Investiční náklady na výstavbu se odhadují kolem 650 milionů korun bez DPH.


Oblast zvaná Rezidence Stodolní se nachází mezi ulicemi Porážkovou, Stodolní a Masnou a má rozlohu 3747 metrů čtverečních. O prodeji komplexu budov ve špatném stavu postavených v letech 1927 a 1928 rozhodlo město před dvěma lety, investor vzešel z výběrového řízení. Stavba vznikne podle projektu z dílny renomovaného studia Bogle Architects inspirovaného Velkou Británii.

V energeticky úsporné budově Rezidence Stodolní s fotovoltaikou na střeše bude na pěti nadzemních podlažích 131 bytů ve velikostech od 1+kk po 4+kk a prostory pro obchody a služby. Vzniknou tam i dvě komunitní zahrady. V suterénu bude garáž se 132 parkovacími místy a prostorné sklepy.

"Rozvoj brownfieldů je v oblasti stavebnictví jednou z nejtěžších disciplín, ale současně také naší specializací. S veškerým respektem ke geniu loci místa a k okolní zástavbě přispíváme k oživení bývalých průmyslových lokalit, čímž zvyšujeme kvalitu života místních obyvatel. Věřím, že Rezidence Stodolní pomůže změnit tvář historického jádra Ostravy a dodá mu impuls, aby se stalo vyhledávaným místem pro všechny," uvedla generální ředitelka Linkcity Kristýna Zavrtálková.

V přízemí budovy bude šest maloobchodních jednotek s celkovou pronajímatelnou plochou 1560 metrů čtverečních. "Mezi budoucími nájemci nebude chybět supermarket, ovšem cílem investora je přilákat i provozovatele pekárny, kavárny či lékárny," uvedla firma.

Byty, které začala nabízet loni o Vánocích, jdou podle ní rychle na odbyt. Ze 131 bytů už je rezervováno více než 50.

Součástí projektu je také řešení veřejného prostoru mezi Rezidencí Stodolní a budovou historických jatek, v níž od roku 2022 funguje galerie současného umění Plato. Vznikne tam pěší zóna se zelení a odpočinkovými místy, která bude společnou investicí města a developera.

Linkcity Czech Republic je členem stavebního koncernu VCES a mezinárodní developerské sítě Linkcity, která patří do skupiny Bouygues. Linkcity se zaměřuje na projektování, výstavbu a financování nemovitostí v šesti zemích západní a střední Evropy včetně Česka a Slovenska. V rezidenční výstavbě se specializuje na revitalizaci městských brownfieldů. Nyní například buduje nový bytový komplex v bývalé továrně Tesla v Pardubicích.
0 comments
add comment

Related articles