Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce bytu Lipová

Autor: studio AEIOU | Jakub Staník, Jan Vojtíšek
Spolupráce: Tamara Bemerová, Nikola Levá
Adresa: Lipová 43, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 2016 Realizace: 2017
Užitná plocha: 84 m² Obestavěný prostor: 264 m³

Hlavní dodavatel stavby: LS Facility s.r.o.
Dodavatel interiéru: Target Design s.r.o., Pavel Bacílek, PB Profi s.r.o.

foto: Jakub Holas
Zadáním bylo navrhnout dispoziční úpravy a interiér v bytě ve funkcionalistické vile z roku 1930, zvané Haasova vila a navržené architektem Ernstem Wiesnerem. Vila byla v osmdesátých letech doplněna o přístavbu ke střešnímu bytu, ze které je výstup na hlavní terasu. Stavební úpravy řeší maximální využití prostoru vzhledem k požadavkům investora, a to odstraněním nenosných příček a vložením dřevěného boxu s hygienickým zázemím uprostřed dispozice. Probouráním části nosné zdi dochází k žádoucímu propojení kuchyně s jídelnou a obývacího pokoje. Vzniká vzdušnější a prosvětlenější prostor. Obývací pokoj je navíc propojen s terasou novým francouzským oknem, umístěným na jižní fasádě.
Ústředním motivem, opakujícím se v celým bytě, je systém dřevěných obkladů s částečným perforováním. Umožňuje decentní až mystické prosvětlení interiéru, aniž by narušoval pocit soukromí.
Původní byt se skládal ze dvou malých pokojů, hygienického zázemí, kuchyně a obývacího pokoje. Požadavkem klienta byla změna kategorie na 4+KK a celkově proměnit byt v prostornější. Proto koncept v mnoha místech pracuje s variabilní dispozicí. Především ve východním křídle, v němž lze dřevěnou skládací stěnou rozdělit místnost na ložnici a obývací pokoj. Dále v jižní chodbě mezi kuchyní a obývacím pokojem lze otevřením perforovaných koupelnových dvířek vytvořit místnost pro domácí práce. Každá stávající nika či volný prostor byly maximálně využity jako úložný.
Nové funkční celky budou v další etapě zrealizovány i na terase, v podání slunečních lázní, záhonů s extenzivní či intenzivní zelení (oboje odkaz Wiesnerova záměru), posezení s grilem a dětského koutku. V další fázi bude hmota přístavby exteriérově zvýrazněna popínavými rostlinami, které budou postupem času měnit vzhled. Podtrhnou tak historickou proměnu domu s vrstvením dílčích zásahů. Styčnou myšlenkou bylo navrhnout "dům se zahradou na střeše".
studio AEIOU
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 02.10.17
Návštěvnost: 4489 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.