Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Rezidence Sacre Coeur II

Autor: SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI s.r.o. | Jan Schindler, Ludvík Seko
Spolupráce: Jana Hamrová, Petra Hlaváčková
Soutěžní tým 2007: Jan Schindler, Ludvík Seko, Lukáš Brom, Petra Hlaváčková
Adresa: Holečkova ulice, Smíchov, Praha, Česká republika | mapa
Investor: Satpo
Realizace: 2017 Soutěž: 2007 (1. cena)
Užitná plocha: 13500 m²


Celý projekt Sacre Coeur sestávající z několika etap je situován na jižním svahu pod rezidenční čtvrtí Hřebenka, mezi ulicemi Holečkova–Grafická a Kinského zahradou a parkem Sacre Coeur.
Nedílnou součástí urbanistického souboru je kromě dvou rezidenčních bloků a dostavby dvou nárožních proluk menšími činžovními domy také komplex domovu pro seniory, který svým drobnějším měřítkem zprostředkovává plynulý přechod k parku Sacre Coeur.
RSC2... je to vlastně bydlení v mostě a může připomínat třeba florentské Ponte Vecchio – v tomto případě překonává neviditelnou překážku podzemního tunelu. Pracujeme s parcelou se skvělými sousedy – smíchovský park Sacre Coeur, klášter sv. Gabriela a zahradu Kinských, a zároveň se pohybujeme nad Strahovským tunelem s panoramatickými výhledy na Prahu.
Pomocí obytných ramen tunel překračujeme a znovu tak rehabilitujeme městský blok v centru města, který byl v minulosti právě kvůli tunelu částečně zbořen. A to vše hned vedle našeho obdobného projektu RSC 1, ve kterém se už několik let nad tunelem bydlí. Také zde je důležitým prvkem volný parter s podloubím podél východní fasády, který propojuje zelený vnitroblok s přilehlým parkem a dává tak vyniknout "zubaté" fasádě tvořené vyklopenými arkýři nasměrovanými do slunného údolí Smíchova.

Ustoupením bloku od uliční čáry před novorománským klášterem doplňujeme veřejný prostor nového parku o plochu náměstí s obchody a autobusovou zastávkou.
Vnitřkem budovy prochází mostní konstrukce a přirozeným způsobem definuje prostorové uspořádání domu s možností nabídnout atypické bydlení loftového charakteru. Architektura střechy je tvořena pěticí samostatných penthousů, které svým členitým tvarem harmonicky reagují na měřítko okolních staveb a zároveň poskytují dostatek soukromí pro své obyvatele. 
Parkingy a sklepy jsou umístěny pod celým objektem a jako jediné části bloku spočívají na stropě tunelu, který klesá ve směru okolního terénu. Jednopodlažní prostor garáží tedy kaskádovitě kopíruje daný sklon a vytváří tak prostorově zajímavé terasy, na kterých odpočívají auta.
Projekt
Fotograf
Ondřej Polák
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 04.09.17
Návštěvnost: 28682 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.