Bug Dome

Bug Dome
Spoluautor: Frank Chen
Adresa: Šen-čen, Čína
Realizace:2009
Zastavěná plocha:120 m2
Plocha pozemku:3000 m2


Pavilon pro architektonické a urbanistické bienále byl postaven ve městě Shenzhen (Šen-čen) jako neoficiální sociální klub pro ilegální dělníky, kteří do města přicházejí z venkova. Stavba má upozornit na sociální a lidské problémy venkovského obyvatelstva, které se neustále v ohromných počtech stěhuje do čínských měst, kde pro ně nejsou zajištěny základní sociální služby. I proto samotný pavilon postavili venkovští řemeslníci specializovaní na práci s bambusem.
Tato „hmyzí“ architektura reorganizuje a nově strukturuje přírodní – přirozené materiály do formy hnízda, nebo kukly. Důležitý je kontrast s okolními „nepřirozenými“ mrakodrapy a aspekt času (růst a zánik). V současnosti je pavilon zarůstán popínavými rostlinami a pomalu splývá s okolní zelení.
Marco Casagrande o stavbě napsal: „The building is weak, flexible and improvised to meet the site-specific conditions. It is growing from a ruin. The architectural control has been given up in order to let the nature step in. The weak architecture is a mediator between the human nature and nature. The construction is a result of participatory planning between the designers, construction workers and local knowledge.“
0 komentářů
přidat komentář