Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Údolí slonů

Autor: AND architektonický atelier | Vratislav Danda, Josef Klika, Pavel Ullmann
Projektant stavby: d-plus, Libor Stamenovski
Scéna: AND architektonický atelier
Výtvarná spolupráce: Jaroslav Urbánek, Roman Hudziec, Kryštof Krejča
Adresa: ZOO Praha, Troja, Praha, Česká republika
Web: www.zoopraha.cz
Investor: Zoologická zahrada hl.m. Prahy
Náklady: 200 000 000 CZK Projekt: 2007 - 2011
Realizace: 2011 - 2013

Údolí slonů je největší expozicí v historii Zoo Praha. Krajinářské principy se v tomto díle mísí s architektonickými, scénografické postupy vytvářejí komponované pohledy pro návštěvníky. Chovatelský systém je zcela soudobý: sloni jsou chováni ve stádu o deseti jedincích, mají možnost dělení i spojování skupin. Chovatelé využívají principy  tzv. částečně chráněného chovu, který je z bezpečnostního i etologického hlediska na výši doby.

Výběhy o rozloze 7,5 tisíce metrů čtverečních tvoří pro slony indické výborné prostředí. Jsou to vlastně palouky mezi zalesněným obvodem a remízky uvnitř výběhů. Indický slon je lesní zvíře a pobyt na rozhraní lesa a louky je mu vlastní. Sloni mají ve výbězích k dispozici koupací jezera, písčité, hlinité i zatravněné terény. Bariéry jsou součástí scény, takže jsou vnímány jako přírodní nerovnosti, skalky nebo pro pohledy zcela prostupné lanové konstrukce. Vyhlídky pro návštěvníky mají komponované pohledy do krajiny, k vodnímu toku nebo na stádo v pohybu. Vždy je detail v popředí, ať jsou to barevné keře nebo stromy se zavěšeným krmením, uprostřed – na scéně – jsou hlavními postavami sloni, a v pozadí je les nebo Bohnický kopec.

Pavilon je opravdu velký. Hlavní architektonickou úlohou bylo skrýt jej před zraky návštěvníků zoo. Použil se krajinářský princip řazení zvednutých obzorů, za kterými pokračuje krajina. Pavilon zcela zmizel v terénní vlně, která tvoří střední horizont. Za ní je vidět krajina Tróji a Bohnic.
Kapacita pavilonu je deset slonů. Pro návštěvníky je pavilon záměrně navržen jako pohled do zázemí. To je zcela nové. Běžně se v pavilonech vytváří nápodoba krajiny. Zde ale tvůrci přišli s atraktivní myšlenkou nahlédnout do zázemí, kam se návštěvník běžně nedostane. Realita užitkového pavilonu je překvapivě minimalistická. Vlastně připomíná soudobé interiéry staveb z pohledového betonu, které jsou určeny pro lidi.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 14.03.15
Návštěvnost: 22538 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.