Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     

Parlament německy mluvící komunity
Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft

Autor: Atelier Kempe Thill | André Kempe, Oliver Thill
Spoluautor: Artau architectures
Adresa: Kehrweg 11 B, Eupen, Belgie | mapa
Web: www.dgparlament.be
Náklady: 16 650 000 Euro Projekt: 2009-10
Realizace: 2011-13 Soutěž: 2008
Užitná plocha: 3352 m²

Na základě Versailleské mírové smlouvy z roku 1919 připadlo území Eupen-Malmedy k Belgii, a tím se 70 tisíc Němců stalo příslušníky Belgického království. Německy mluvící menšina dnes v Belgii zažívá autonomní ochranu a od roku 1984 také disponuje vlastní parlamentem. K tomuto účelu byl přestavěn bývalý objekt sanatoria z počátku minulého století, kterému však scházely náležité reprezentativní prostory a musel být k novému účelu výrazně přestavěn. Nejmenší evropský parlament vznikl podle vítězného návrhu rotterdamského ateliéru Kempe Thill, který zvítězil na podzim 2008 v mezinárodní soutěži a o pět let později, v říjnu 2013, byla parlamentní budova slavnostně otevřena. Architekti nechtěli svým návrhem historický objekt nijak narušovat, ale současně nové přístavby nijak ukrývat. Naopak usilovali o „kompozici, kde obě stavby budou mít svůj vlastní charakter a přesto budou tvořit architektonickou jednotu.“ Výsledným řešením byla moderní přístavba s plochou střechou, která je asymetricky zasazena do svahu pod zrekonstruovaným sanatoriem a vytváří pod historickým objektem moderní podstavec. Sami autoři o svém návrhu mluví jako o „objektem v krajině situovaným před panským domem.“
Až jednou střecha a obvodové stěny nového domu porostou rozchodníkem, vznikne před vstupem do areálu dojem velkého “polštáře z rostlin“ navozujícího celkově příjemnou atmosféru. Nový objekt se tím pádem stává jednou ze složek okolní krajiny a nevstupuje do kontrastu.
Původní sanatorium z počátku minulého století bylo v průběhu 60. a 70. přestavováno. Těchto dodatečných zásahů se architekti při renovaci zbavili. V přístavbě se nachází sněmovní místnost s panoramatickým výhledem do uklidňujícího parku. Nejen z akustických důvodů tvoří převážnou část interiéru v sále dřevo, které se nachází na podlaze, stěnách, stropu i vestavěné nábytku.
Autor: Petr Šmídek, 20.01.14
Návštěvnost: 30121 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.