Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Revitalizace Spolkového domu ve Slavonicích

Autor: o v - a | Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Spolupráce: Vojtěch Kratochvíl, Jakub Kovářík, Pavlína Sýkorová, Jiří Šámal, Jan Šorm, Vavřinec Veselý
Sochařské řešení vodní laboratoře: Čestmír Suška
Grafický design: Dan Suška
Adresa: Na Potoku 629, Slavonice, Česká republika | mapa
Web: spolkovydum.slavonice.cz
Investor: Slavonická renesanční o.p.s.
Náklady: 36 000 000 CZK Projekt: 2006 - 2011
Realizace: 2012 - 2013

Zadání — Do jedinečného historického města Slavonice navrhnout přestavbu Německého spolkového domu (Deutsches Haus) na nízkoenergetické environmentální centrum.

Místo — V zachovalém historickém městě Slavonice, které je známé renesanční architekturou měšťanských domů, byl v roce 1932 postaven na půdorysné stopě středověké hradby Německý Spolkový dům.

Spolkový dům má pohnutou historii. Byl postaven německými spolky, do kterých nesměli vstupovat Češi. Po konci druhé světové války a po vyhnání sudetských Němců se v domě předprodával majetek a polnosti po původních obyvatelích. O několik let později se zde konaly s těmi samými sedláky lidové soudy a odsud byli odsunutí do jiných částí republiky. V domě se následně konaly bály, promítaly se zde filmy a v 80. letech padlo rozhodnutí dům přestavět na kino.
V rámci stavebních prací byl zničen veškerý interiér sálu ze 30. let, nicméně přestavba kina nebyla nikdy dokončena. Nové přístavky z 80. let byly stavebně špatně založeny a trhaly se od stavby původního domu.
Dům stojí za frontou domů na náměstí. Místo je součástí památkové rezervace Slavonice a jako jedno z mála míst v České republice má schválen platný regulační plán. 

Návrh — Přístavky z 80. let jsme se rozhodli odstranit a obnovit původní půdorysnou stopu Spolkového domu.  Ztracený objem přístavků byl navýšen nástavbou původního domu. Dům se tak stává jednou ze slavonických institucí na obvodu města (škola, šatlava – dnes muzeum).
Původní obvodové zdivo – starou skořápku obydlel nový živočich z betonu. Betonový blok dělí  dům na dvě poloviny: na část rušnou, určenou veřejnosti, s lobby, občerstvením a posezením u krbu a na část tichou, určenou účastníkům programů. Tichá část obsahuje víceúčelový sál a přednáškovou místnost. V servisním bloku je umístěn výtah, toalety, sklady, promítací kabina. V podkroví jsou umístěny technologie – galerie strojů; je zde prostorová rezerva pro další provoz. Vnitřní dvůr je osazen stupňovitým hledištěm pro přednášky nebo venkovní divadelní představení.

Konstrukce — Konstrukční řešení vychází z dispozice. Střední betonový blok a betonové stropy ztužují celou stavbu. Konstrukce střechy zároveň funguje jako prostorový nosník, ze kterého visí strop nad sálem a strop kanceláří a galerie. Betonová střecha akusticky tlumí technologie na střeše. Betonová stěna v sále je odlita do strukturovaného bednění, láme akustické vlny.
Dům je zateplen z vnitřní strany. Mezi tepelnou izolace a zdí dochází ke kondenzaci, která se vstřebává do zdiva a během letního období vysychá. Zateplení  splňuje požadavek na nízkoenergetický dům. Zateplení je obloženo dřevěným laťováním, které ukazuje, že je obkladem. Obložení má v sobě spáry a pohlcuje zvuk.

Technologie — Spolkový dům bude vytápěn především z obnovitelných zdrojů energie. Na půdě je umístěna akumulační nádoba, do které vedou nezávislé zdroje tepla, a ze které je zpětně zajištěn ohřev topné vody. Akumulační nádobu vytápí kombinovaný kotel na dřevo a pelety. Na půdě jsou dále umístěny dvě vzduchotechnické rekuperační jednotky, které jsou napojeny na dva nezávislé okruhy, provoz sálu a provoz veřejné části se vstupním prostorem. V prostoru občerstvení je umístěna krbová vložka, která je napojena do topného systému.

Okna ve zdech Spolkového domu respektují původní umístění, okna v novém zdivu se výrazně odlišují měřítkem a proporcí, okno do sálu se stává značkou. Původní zdivo je doplněno novým režným. Bílá výmalba staré a nové zdivo sjednocuje, na druhý pohled mluví o proměně domu hrou světla a stínu.
Historické město Slavonice je městem sgrafit, příběhů škrábaných do omítky. Zdivo spolkového domu je současným sgrafitem, svědkem událostí 20. století.

Literatura

Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 26.12.16
Návštěvnost: 8649 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.