Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Toni-Areal
přestavba bývalé mlékárny Toni na vzdělávací a kulturní centrum

Autor: EM2N | Mathias Müller, Daniel Niggli
Spolupráce: Björn Rimner, Christof Zollinger, Enis Basartangil, Nils Heffungs, Fabian Hörmann, Jochen Kremer
Adresa: Pfingstweidstrasse 94, Curych, Švýcarsko | mapa
Web: www.toni-areal.ch
Náklady: 506 000 000 Euro Projekt: 2005-11
Realizace: 2008-14 Soutěž: 2005
Užitná plocha: 108000 m² Plocha pozemku: 24400 m²
Obestavěný prostor: 493400 m³

V průmyslové oblasti Escher Wyss na severozápadě Curychu vznikl v polovině 70. let minulého století obří areál mlékárny Toni za 170 milionů švýcarských franků. Projekt Markuse Hausammanna z ateliéru A.E.Bosshard Inh. H.Widme (založen 1930) je dodnes největší zakázkou této curyšské kanceláře. Tehdy největší mlékárna v Evropě denně zpracovala až milion litrů mléka. Jejich nezaměnitelné hnědě zbarvené skleničky jogurtu Toni nechyběly v žádné švýcarské domácnosti. Na přelomu 90. let byla mlékárna významně rozšířena, ale v roce 1999 majitel Swiss Dairy Food převedl výrobu na jiné místo a nový vlastník (Curyšská kantonální banka) začal pro opuštěnou budovu začal hledat jiné využití.
Po rozsáhlé přestavbě podle projektu EM2N se na podzim 2014 do objektu nastěhovaly umělecké školy (ZWAH - 1100 studentů a 250 pedagogů, ZHdK - 2500 studentů a 1400 zaměstnanců), muzea, kulturní instituce, restaurace, obchody a stovka bytů. Toni-Areal má za úkol oživit nejen opuštěný průmyslový objekt, ale celé okolí, kde v posledních letech překotně vznikají nové administrativní budovy a bytové domy. Vzhledem k celkovému měřítku stavby (dlouhý 170m, široký 90m, výška základny 25m a věž dosahuje 75m) nabývají chodby a schodiště rozměrů ulic, shromažďovací prostory tvoří náměstí a celý objekt působí jako menší město. Největším zásahem do stávající konstrukce byl severojižní koridor procházející napříč celým objektem od přízemí až po nejvyšší patro. Pro lepší osvětlení bylo do objektu probouráno celkem pět dvorů. Celý objekt byl znovu opláštěn panely ze zvlněného tahokovu, čímž se odkazuje na původní plechovou fasádu mlékárny.
zápisky ze středy 8. dubna 2015 během studijní cesty o.s. Kruh po švýcarské architektuře
Autor: Petr Šmídek, 26.06.16
Návštěvnost: 9930 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.