Bytový dům Paseky

Bytový dům Paseky
Adresa: Pasecká, Zlín, Česká republika
Realizace:2006
Obestavěný prostor:10118 m3


Dům je posazen na patě západního svahu, v údolí mezi potokem a vysokou vzrostlou zelení v místě jakoby zapomenutém, bez výrazné urbanistické koncepce. Podélný tvar pozemku a jeho omezení zastavění určilo základní objemový koncept domu. Zadání stavitele bylo velmi striktní a konzervativní v požadavcích na prostorové a provozní uspořádání domu.
Dům je navržen jako 3-podlažní se zapuštěným suterénem, kde jsou umístěna parkovací stání, technické a pomocné zázemí domu. Ve třech vstupech do domu je celkem 22 bytů.
Každý byt má kryté parkovací místo v suterénu, terasu či dvě v různých velikostech a velký sklep. Dvě okrajové sekce jsou schodišťového standardního uspořádání - vždy dva 2-3pokojové byty na podlaží. Střední sekce soustřeďuje na široce prosvětlené podestě vstupy do menších bytů s výjimkou 3. podlaží, kde jsou byty větší.
K lítosti autora bylo upuštěno od mezonetových bytů v posledním podlaží vytvářející zajímavější, spíše vertikální figury střešní dřevěné nástavby, stejně jako od důležitých jednoduchých řešení konstrukcí materiálů a detailů, které nyní dávají stavbě místy zcela jiný charakter.
Povrchy ve společných prostorech jsou jednoduché, trvanlivé, nenáročné na údržbu. Schodiště jsou prosvětlena difúzí světla přes svislé kopility.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Okna a orientace
Ivan Kantorek
31.03.07 09:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pavel Mudřík