Rodinný dům ve Frenštátě pod Radhoštěm

Rodinný dům ve Frenštátě pod Radhoštěm
Projekt:2005
Realizace:2006
Užitná plocha:149 m2
Zastavěná plocha:134 m2
Obestavěný prostor:550 m3


Celá oblast se nachází v místě kde mírně kopcovitý terén vpadá do údolí podhorské říčky. Parcela byla využívaná jako zahrada rekreačního objektu stojícího v zadní partii pozemku, který byl po realizaci domu zbourán. Před vlastním pozemkem protéká regulovaný potok a příjezd na pozemek je po můstku, který je součástí místní komunikace.
Terén mírně stoupá jižním směrem do volné krajiny, rovnoběžně s dalším potůčkem, který vlastním pozemkem prochází a následně ho lemuje ze západní strany.
Dům je navržen ve dvou osách. Základní - rovnoběžné z místní komunikací, a druhou - s vloženým objemem obytných pokojů, na půdorysu jednoduchého T. Základní hmoty charakterizují mírné uzavření domu z východní strany. Mezi těmito dvěmi hmotami domu se nachází venkovní obytný prostor rodinného domu - terasa, přístupná z obývacího pokoje.
Hlavní vstup do domu je veden ze severní strany kolem obytného obývacího prostoru. Přicházející projde přes závětří a zádveří do haly, na kterou navazuje hlavní obytný prostor domu s kuchyní a jídelnou. Vedle této společenské části přes halu, navazuje doplňková část domu - pokoj - pracovna/pokoj pro hosta, místnost denních prací a šatna. Hala je ještě propojena s koupelnou a samostatným wc. Samostatně přístupné z exteriéru jsou místnosti pro odkládání zahradního nábytku a pro sportovní potřeby.
Další obytné pokoje jsou umístěny o patro výš. Jsou zde vedle sebe umístěny dva pokoje a sociální zařízení.
Společenská část domu je vnitřně rozdělená na obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Ve společenské místnosti je umístěn krb. Z tohoto obytného prostoru se vstupuje přímo na terasu před domem.
Stavba je provedena jako dřevostavba na železobetonové desce, systémem dřevěného sendviče o tloušťce zdi 24 cm. Nosnou konstrukci tvoří dřevěný rám vyplněný tepelnou izolací a parozábranou, krytý z vnější strany OSB a deskami s povrchovou úpravou dřevěným obkladem a omítkou. Vnitřní krytí je ze sádrokartónových desek.
Stropní konstrukce jsou provedeny jako dřevěné - montované, částečně přiznané. Střešní konstrukce je navržena jako dřevěný krov s fošnových vazníků, v obytných částech zateplena a kryta podhledem.
Okna a prosklené stěny jsou navrženy hliníkové zasklené izolačním dvojsklem.
Martin Janda
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Garáž?
danielkolman
18.01.07 06:03
dotaz na cenu
mgatova
12.03.07 11:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Janda + Zezula architekti