Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Zimní stadion v Hronově

Autor: Chmelař architekti | David Chmelař, Milan Vít
Adresa: Palackého 1000, Hronov, Česká republika | mapa
Investor: Město Hronov
Náklady: 18 990 000 CZK Projekt: 2001-02
Realizace: 2002-04 Zastavěná plocha: 232 m²
Obestavěný prostor: 2895 m³

Motto
Na světě neexistuje síla, která by zviklala jistotu, že kdekoliv strávený čas nám spolu s oním místem patří. Míra jistoty je přímo úměrná množství času v prostředí stráveném.

Kontext
Stávající "zimní stadion" se nalézá na hranici centra města, v urbanisticky uceleném území s prvorepublikovou zástavbou patřící k hodnotnějším ve městě. Vlastní pozemek je ze západní strany vymezen Palackého ulicí s působivou alejí vzrostlých lip, z východu se zvedá příkrý svah ukončený funkcionalistickou budovou Sokola. Na této stavbě si mimo jiné ceníme jejího z daleka viditelného nápisu SOKOL na západní fasádě, kde zvolený styl písma spolu s funkcí a architekturou stavby výborně reprezentují ducha tehdejší doby. A právě moment dobové sounáležitosti nás inspiroval k obdobnému přístupu ve výtvarném řešení našeho návrhu.
Již zmíněná lipová alej spoluvytváří budoucí tvář stavby. Tuto živou a proměnlivou hlavní fasádu pouze doplňujeme o další prozaické vrstvy, jež v součtu, divadelním způsobem, vytvářejí přechod mezi venkovním a vnitřním světem, ve kterém se teprve odehrává skutečný příběh celého domu.
Důležitým momentem návrhu je přemístění hlavního vstupu do stadionu na osu Havlíčkovy ulice, která je kolmá na Palackého třídu. Tento vstup je koncipován jako barevně výrazné ukončení Havlíčkovy ulice - perspektivní zkratka, jakýsi "trychtýř", který vtahuje návštěvníky do útrob domu.

Řešení
Stadion se skládá ze tří částí. Vstup ústí do hlavního prostoru - do haly s ledovou plochou. Ta je zleva vymezena technologickým zázemím stadionu včetně trafostanice, jež bylo nutno zachovat. Na pravé straně haly jsme situovali blok šaten. Tribunu podél delší strany vnímáme jako umělé ukončení svahu za stadionem. Popsané členění odpovídá plánu postupné realizace stavby. Proto jsou také jednotlivé funkční části převážně ponechány na svých místech. V první etapě vznikne nová ledová plocha a zmodernizuje se mrazící technologie. Ve druhé fázi bude provedeno zastřešení ledové plochy, v třetí výstavba šaten hráčů. Čtvrtá etapa dokončí objekt technologie na severní straně.

Materiály
Na opláštění stadionu je navržen trapézový plech, který umožňuje plynulé napojení objektů jednotlivých etap. Stříbrná barva obvodového i střešního pláště, sytě modrá vstupní otočná vrata a tmavě šedá metalická barva venkovních sloupů vytvoří dohromady pocit chladu, jenž dává jasně najevo, pro jaký sport je stadion určen. Na rozdíl od vnějšku je vnitřek budovy koncipován na kontrastu zářivě bílé ledové plochy a tmavého až černého pozadí. Lehkosti vnějšího pláště s vnitřní hloubkou vytváří při večerním provozu představu pootevřené truhlice s jasně zářícím pokladem, do kterého můžeme nahlédnout...

Literatura

Projekt
Fotograf
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 21.12.08
Návštěvnost: 49693 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.