Dva domy se startovními byty

Dva domy se startovními byty
Adresa: Fučíkova ulice, Ledhuje, Police nad Metují, Česká republika
Investor:Město Police nad Metují, družstva majitelů
Projekt:2001-02
Realizace:2002-05
Zastavěná plocha:232 m2
Obestavěný prostor:2895 m3
Náklady:22 500 000 CZK


Zadáním pro projekt bylo vytvořit dva totožné objekty s devíti malometrážními (startovními) byty do malého města v severovýchodních Čechách.
Při vytváření domů jsem si jako důležité téma určil zachování plynulého kontaktu obyvatel domů se zelení, na kterou jsou zvyklí z okolní krajiny. Proto hlavním úkolem návrhu bylo ponechat co možná největší plochu nevelkého pozemku pro soukromou zeleň, která bude ideálním místem pro aktivní odpočinek obyvatel. V domě má vždy jeden z bytů vstup přímo na terén. Ostatní obyvatelé mohou využívat lehké zavěšené balkóny, oddělené od obytných hal skleněnými stěnami, které zruší bariéru mezi interiérem a "zeleným" exteriérem, a také střešní terasy, které nabízejí soukromí pro posezení, opalování, ale i pro sušení prádla.
Plně využitá plocha pozemku pro venkovní činnosti posouvá objemy soukromých prostor domů do výšky. Hmoty samotných objektů tím jakoby levitují a vytvářejí určité napětí. Touto levitací symbolicky odráží samotné napětí vzniku a zániku... Tento koloběh fungující na principu chaosu znázorňují nepravidelně členěné hmoty domů. Otvory plášťů domů jakoby směřují vzhůru, což umocňují i skosené hmoty vstupů na střešní terasy. Pomyslný spirálový tok se přimyká ke středové ose, která jej vyvádí vzhůru. Asociaci spirály vyvolalo označení bytů v zadání jako "startovní". Osa této spirály představuje řád...
Výraznou součástí návrhu objektů je barevné řešení. Hladké fasády domů jsou monochromní, pravý dům šedý a levý temně hnědý. Toto nepředstavuje jedinou odlišnost obou domů, liší se i rozmístěním otvorů, jež podtrhuje individualitu obyvatel bytů. Páteří objektů jsou výrazně barevné schodišťové prostory, připomínající svým horním osvětlením komíny.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Uznání
Jurec
10.12.06 10:52
pěkné místo
robert
11.12.06 10:26
fabrika
jaro kukucka
26.06.07 02:01
skvele
Matej Farkas
23.07.08 11:30
vazne skvele?
23.07.08 02:42
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Chmelař architekti