Rodinný dům Kostelany

Rodinný dům Kostelany
Dům stojí na konci obce, z jedné strany na dohled od hřbitova, otevřený do polí s výhledem na pohoří Chřiby.
Byl zadán jako bydlení-byt pro rodinu se dvěmi dětmi, nejmenší možný s připravenou přístavbou. Náklady byly určeny do 2 mil. Kč (s tím, že přicházela v úvahu svépomoc stavebníka jinak nábytkáře a truhláře). Tak vznikla kompozice ze dvou hranolů, které ohraničily intimní trojúhelníkovou terasu–"atrium" v úrovni terénu.
Zkušenosti autorů se stavbami s nízkým rozpočtem vedli doposud k sevřeným objemům, přesto že si uvědomovali jak moc by bylo vhodné právě malé bydlení o takovéto vnější zákoutí obohatit. Stavba byla nakonec sice postavena najednou ale řešení těžící ze zamýšlené etapizace již zůstalo.
Větší hranol s hlavním obytným prostorem, kuchyní a ložnicí měl být realizován dříve než "malý" Se dvěmi dětskými pokoji a koupelnou. Výlez na střechu-terasu většího tělesa, slouží jako pracovna, měl být uskutečněn až podle bilance nákladů v průběhu stavby a tvar a úhly trojúhelníku odpovídají "atriu". Je pozdravem sedlovým střechám tradiční zástavby, ale i plachtou na lodi, protože Kostelany leží na břehu řeky Moravy a nedaleko od Baťova kanálu.
Konstrukce domu je dřevěná hrázděná, opláštění modřínové, střešní krytina z PVC folie a hliníkového plechu. Podlahy modřínové palubkové a ze zbytků překližkových desek. Vnitřní povrch stěn je drěvěný palubkový z modřínu, v hlavním obytném prostoru a v ostatních místnostech sádrokartonový. Okna, částečně kastlová, v době projektu již existující (zbytek neúspěšné zakázky stavebníka) a z části tzv. eurookna.
V interiéru jsou použity některé nábytkové předměty, které jsou designerskými prototypy stavebníka.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
detail
fillip medek
13.12.06 09:49
Detail_01
Jan Růžička
13.12.06 11:05
anketa
Martin M.
13.12.06 05:11
ad detail 01
Svatopluk S.
14.12.06 08:12
OSB dům...
Kaker
14.12.06 09:22
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od NEW WORK