Pavilon A výstaviště Flora

Pavilon A výstaviště Flora
Autor: Petr Brauner
Adresa: Wolkerova 37/17, Olomouc, Česká republika
Realizace:1965-66


Olomoucké Smetanovy sady sloužily výstavám okrasného zahradnictví od roku 1958. Pro VI. celostátní výstavu 1965 navrhli architekti Hynek a Hradil spolu se statikem Knajblem vyhlídkový visutý chodník. Byl nazván "tobolávkou", podle příjmení tehdejšího náměstka předsedy MNV Tobolky, který rozhodl také o urychlené realizaci nového pavilónu.
Braunerův pavilon A na mostní promenádu navazuje terasou v prvním patře vstupního traktu, kterou dotváří restaurační pavilón s prolamovanou skořepinovou střechou nad administrativním křídlem. Hala rozměrech 59 x 33 x 9 m, určená k výstavám okrasných rostlin, je lapidárně proskleným hranolem, otevřeným do okolního parku, její výraz je soustředěn v konstrukci střechy. Šest konkávních laminátových polí nese trubková příhradová konstrukce, ukotvená v šestici železobetonových pilířů. Na nich v polovině výšky spočívá rampa, obcházející halu po vnitřním obvodu. (Ta však nebyla provedena podle původního návrhu.) Inspirační zdroje Braunerovy stavby můžeme vidět jak v ocelových strukturách Egona Eiermanna, tak v hřibovitých sloupech Pietra Luigiho Nerviho, vyznačuje se však čímsi, co v architektuře šedesátých let nacházíme zřídka - tvarovým symbolismem. Nosné sloupy se zcela záměrně, a ve shodě s účelem stavby, podobají stromům, konkrétně stromům tropického deštného pralesa, a je to zdůrazněno i jejich povrchem se strukturou dřevěného bednění. Tato jen zdánlivě banální metafora (mimochodem teoreticky propracovaná už manýristickým architektem Philibertem de l´Orme) nás přivádí až ke stále zeleným úvahám o přírodní genezi architektonických konstrukcí.
Z dobového tisku, ale i vzpomínek prvních návštěvníků, se zdá, že "Áčko" bylo v Olomouci, městě v postoji k moderní architektuře často rezervovaném, přijato s nadšením. Dnes není jen poetickou připomínkou šedesátých let, ale jedním ze symbolů města.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Rekonstrukce
Nela
26.04.13 11:23
Rekonstrukce
Zbyšek
27.02.14 10:31
zobrazit všechny komentáře