Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dvě půdní vestavby

Autor: Atelier UM | Martin Matiska, Václav Škarda, Petr Uhlík
Adresa: Malvazinky, Smíchov, Praha, Česká republika
Investor: M. Matiska, P. Uhlík, Městská část Praha 5
Projekt: 1998-99 Realizace: 2001
Užitná plocha: 144 m²

Jedná se o vestavby dvou z celkového počtu čtyř bytových jednotek na témže objektu. Stavebníci byli čerství absolventi - tři architekti a jeden elektroinženýr, kteří si stavbu zajišťovali od projektu přes inženýring až po samotné provedení. Motivem stavby bylo řešení bytového problému většinou nepražských "studentů" - základním aspektem návrhu byla tudíž finanční nenáročnost. V projektové přípravě a při realizaci hrubé stavby bylo postupováno společně z důvodů zrychlení stavby, celkového řešení exteriéru vestaveb i z důvodů ekonomických. Finančně se na realizaci z menší části podílel i Obvodní úřad Praha 6, který využil státní dotaci poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj.
Projekt vestaveb v sobě nesl jasné prvotní rozhodnutí, znamenající srozumění s výzvou naplnit prostor téměř až k samé hranici využitelnosti, tj. vybudovat čtyři samostatné bytové jednotky, tak jak v soutěži požadoval městský úřad. S tím souviselo i  rozhodnutí otevřít maximálně vnitřní prostor výhledům a prosvětlit ho velkými vikýři, které zároveň zvětšují využitelnost vnitřního prostoru a přirozeně jej dělí na logické části. Ačkoli takto "maximální" řešení nutně vzbuzuje otázku po tomto naplnění možná adekvátnější formou půdní nástavby, bylo důležité rozhodnutí v maximální možné míře zachovat stávající střešní konstrukce. Nejen z důvodů přílišné nákladnosti nástavby oproti vestavbě do stávající konstrukce, ale šlo také o zachování charakteru formy střechy domu z 50. let. Výsledná kontradikce mezi původní pálenou keramikou pokrývající tradiční valbovou střechu a mezi prolomením velkorysými prosklenými vikýři s pozinkovaným povrchem přinesla snad adekvátní řešení.
Byty jsou vestavěny do stávajícího půdního prostoru pětiposchoďového bytového domu v ulici K Vodojemu na Smíchově v příjemném prostředí pod Pávím vrchem v blízkosti Malvazinek. Průhledy, které se z bytů otevírají jsou směrovány mezi svahy Pávího vrchu a Dívčích hradů přes smíchovské střechy a Vyšehrad směrem k horizontu - Pankrácké pláni. Každý byt o velikosti cca 115 m² je řešen jako dvojúrovňový s volnou otevřenou dispozicí a terasou. Obytný prostor, kuchyně, jídelna, ložnice a koupelna se nacházejí v dolní úrovni. Horní úroveň je přístupná schodištěm přes chodbu s úložným prostorem do pracovny (ateliéru) , který je zvětšen o navazující venkovní terasu. V budoucnosti se počítá s využitím tohoto prostoru jako ložnice, do které se vestaví druhá koupelna.
Podkrovní prostor obou představených bytů je řešen jako jeden volný otevřený prostor, dělený jen prostorovou a tvarovou strukturou vikýřů, střechy, vestavěného servisního "boxu" (skrývající koupelnou , wc a vestavěné skříně) a rozdílnou výškovou úrovní podlah. Soukromí obyvatel bytu může nalézt až v druhé (horní úrovni) bytu v pracovně - později pokoji.
Konstrukčně se zásahy omezily na vyřezání krokví mezi vazbami v místě nových vikýřů, přičemž vyřezané krokve po náležitém zesílení spolu s novými trámy tvoří nosnou konstrukci střechy vikýřů. Z jednotlivých vazeb byly v zájmu průchodnosti prostoru vyjmuty kleštiny a nahrazeny ocelovými táhly. Sloupky vikýřů se kotvily za pomoci ocelových úhelníky k betonové nadezdívce. Nosné vaznice pak byly zesíleny prkennými příložkami.
Materiálovém řešení muselo splnit výše uváděnou finanční nenáročnost, ale také spolu s celkovým řešením vyjádřit názor autorů na současný životní styl. Vikýře jsou pokryty pozinkovaným plechem. Podlahy, stupně schodů a okenní výplně (typová Eurookna) jsou dřevěné. Ocel je použita v interiéru přírodní černá pro schodnice, zábradlí a rámy subtilních prosklených dveří. Zábradlí teras je z oceli natřené černým kovářským nátěrem. Výplň tohoto zábradlí je z obyčejného pozinkovaného pletiva. Servisní "box" je obložena cementotřískovými deskami Cetris, které zároveň tesařskou konstrukci boxu zavětrovávají. Box byl na zranitelných hranách okován ocelovými profily. Povrch stěn a stropů obložených sádrokartonem je upraven krémově šedým, resp. světle šedomodrým nátěrem, které mají v jemných odstínech korespondovat s valéry přírodních povrchů štuků.










Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 27.11.06
Návštěvnost: 44440 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.