Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Stodola v Krňanech

Autor: e-MRAK | David Kubík, Martin Rajniš
Adresa: Krňany, Česká republika
Náklady: 250 000 CZK Realizace: 07.2006
Užitná plocha: 70 m² Zastavěná plocha: 80 m²
Obestavěný prostor: 360 m³

Požádal jsem Davida Kubíka, aby napsal o projektu v Krňanech, na kterém pracoval.
M. Rajniš, 5.11.2006

Pracuji v atelieru Martina Rajniše už déle než rok. Dělal mi oponenta diplomové práce na Akademii výtvarných umění. Osobně jsem pana profesora neznal. Martin, jak se představil hned v úvodu, je velmi přímý člověk. Všichni mu tykají a mně nabídl, jestli s ním nechci nějaký čas dělat. Ať prý druhý den ráno přijdu za ním do kanceláře. Co jsem mu na to měl říct? Plánované prázdniny se nekonaly.
První samostatný úkol byla Stodola v Krňanech. Třetí objekt založený na principu „hrání"- systému odvozeného od skladování dřeva. Předešlé realizace postavené na tomto principu, jako jsou Stodola a Věž v Jizerských horách, už archiweb publikoval.
Konstrukční řešení stodoly je téměř totožné s tou v Maxově. Přibyly prvky rozpírající vazníky nesoucí rošt podlahy. Šlo o to stabilizovat vazníky a zabránit tak jejich rotaci. To, že je stodola hodně dlouhá, si vyžádalo krátké zpevňující příčné zdi. V konstrukci krovu jsme, doufám, došli k určitému zjednodušení. Vazby se poměrně hustě opakují, aby se prkna na střeše nepronášela.
Jak jsme k zakázce přišli? Martinův kamarád si u nás objednal studii rodinného domu do údolí pod malou vesnicí Krňany. Říká tomu místu Na sadu a uprostřed něho, stulený do trávy a okolní zeleně, měl být celodřevěný dům doplněný sklem a kamenem. Projekt dostal jméno Kolouch a s Martinem jsme se do něj zamilovali.
Obecní úřad v Krňanech projekt zastavil. Rozhodnutí typické pro dnešní dny: "Tato stavba je v rozporu s uzemním plánem obce". Z celého projektu se nakonec postavila jen stodola a na mokřině pod strání investor vybudoval rybníček, na který se měl Kolouch původně dívat.

Literatura

Projekt
Fotografie
Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: zpráva Davida Kubíka
Vložil: Petr Šmídek, 18.11.06
Návštěvnost: 76758 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Stodola v Krňanech Marcel Hule 21.11.07 15:21
já taky dana lindenthalová 04.02.08 18:48
oda na drevo hetzer 15.03.08 12:25
přísně tajné bára 25.03.08 17:58
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.